«Ισχυρό Λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στον στόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
«Ισχυρό Λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στον στόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
«Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά νιώθω πάντα μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά στο Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή. Πολύ περισσότερο σήμερα καθώς εδώ στον Πειραιά υποδεχόμαστε τα δύο πρώτα, από τα τέσσερα συνολικά σύγχρονα σκάφη που θα ενισχύσουν σημαντικά την ήδη μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα του Λιμενικού Σώματος στις ελληνικές θάλασσες. Γιατί ισχυρό Λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός.
«Κατάλληλα σκάφη για τις κατάλληλες αποστολές στα θαλάσσια σύνορά μας»
Τόνισε ότι «τα νέα μας αποκτήματα είναι μεγάλα περιπολικά σκάφη, μήκους 38 μέτρων, αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, μπορούν να διασχίσουν με κάθε καιρό δύο φορές το Αιγαίο χωρίς να ανεφοδιαστούν, έχουν ραντάρ τελευταίας γενιάς, υποβρύχιες κάμερες, είναι ιδανικά για επιτήρηση και βέβαια διαθέτουν προδιαγραφές και ξεχωριστούς χώρους για τη διάσωση των ναυαγών. Είναι με άλλα λόγια κατάλληλα σκάφη για τις κατάλληλες αποστολές στα θαλάσσια σύνορά μας».
«Θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού πλωτά συνοριακά φυλάκια»
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος που όπως είπε «καμαρώνουμε πλέον όλοι διότι γνωρίζουμε ότι τα στελέχη του, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, έχουν ξεχάσει άδειες και Σαββατοκύριακα, δεν ξέρουν από ημέρα και νύχτα, ούτε ξεχωρίζουν φουρτούνες και μπουνάτσες και ότι αγρυπνούν πάντα εκεί στις ακτές και στα κύματα για τη δική μας ασφάλεια. Τα αποτελέσματα της δράσης τους εξάλλου τα περιγράφουν με απόλυτη ευκρίνεια, οι ίδιοι οι αριθμοί».
Επικαλούμενος στοιχεία που είχε δώσει νωρίτερα και ο υπουργός Ναυτιλίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι μεταναστευτικές ροές υποχώρησαν ραγδαία από τα τέλη του 2019 και ολόκληρο το 2020.
Με την εμπειρία του Έβρου αλλά και του Αιγαίου θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού πλωτά συνοριακά φυλάκια γιατί σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα. Και ακριβώς εκεί, όλοι εσείς, γυναίκες και άντρες του Λιμενικού Σώματος με την καθημερινή σας δράση εκπέμπετε το διπλό μήνυμα της πατρίδας μας».
Η Ελλάδα και η Ευρώπη περιμένει εξίσου καθαρή απάντηση και από την απέναντι όχθη του Αιγαίου
«Είναι», πρόσθεσε «ένα καθαρό μήνυμα και το ίδιο καθαρή ωστόσο θα πρέπει να είναι η απάντηση που περιμένει η Ελλάδα και η Ευρώπη από την απέναντι όχθη του Αιγαίου. Η Τουρκία έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει στο πνεύμα της κοινής δήλωσης για το Μεταναστευτικό. Να πάψει να εξάγει ροές παρανόμων αντιμετωπίζοντας επιτέλους αποτελεσματικά τους διακινητές που δρουν από τις ακτές της. Με πρώτη κίνηση την επιστροφή στο έδαφός της των 1450 ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».
Ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας στη συνέχεια στο σημερινό γεγονός είπε πως «αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική σύμβαση με τα ιταλικά ναυπηγεία Vittoria πλησιάζει τα 57 εκατ. ευρώ. Εξ όσων γνωρίζω είναι η μεγαλύτερη που υπέγραψε ποτέ το Λιμενικό Σώμα. Και πρέπει να πω ότι είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε παλαιότερα και επιταχύνθηκε στην τελευταία της φάση. Γι αυτό και τα συγχαρητήρια ανήκουν διαχρονικά σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν.
Σε τέτοιες εθνικές πρωτοβουλίες όλοι έχουν θέση. Πριν από 10 μήνες, στον ίδιο χώρο, υποδεχτήκαμε τα πρώτα ταχύπλοα της δωρεάς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Πράγμα που σημαίνει ότι και στο μέτωπο αυτό όπως και σε εκείνο της Υγείας δημόσιος και ιδιωτικός τομέας οφείλουν να συμπλέουν.
Και βέβαια δεν σταματάμε εδώ. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί δύο ακόμα σκάφη πολλαπλών χρήσεων με δικά τους πλωτά ελικοδρόμια αλλά και πολλά νέα ταχύπλοα, 16 και 13 μέτρων. Ενώ βέβαια εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης όπως και η λειτουργική αναβάθμιση όλων των επιχειρησιακών μέσων. Το σημαντικότερο πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών ως προς την ανανέωση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στον διπλό αγώνα για ελευθερία και νομιμότητα παραπέμπει και η ονοματοδοσία των δύο σκαφών
«Στην ιστορία του το Λιμενικό είναι εδώ και στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη. Σε αυτή την ιστορία του διπλού αγώνα για ελευθερία και νομιμότητα παραπέμπει και η ονοματοδοσία των δύο σκαφών. Του πλωτάρχη Γεωργίου Κωττούλα που τον Απρίλιο του 1942, προσπαθώντας να διαφύγει για να αγωνιστεί στη Μέση Ανατολή συνελήφθη από τον ναζιστικό στρατό κατοχής και εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Αλλά και του λιμενοφύλακα ειδικών αποστολών Μαρίνου Ζαμπάτη που τον Απρίλιο του 1997 πυροβολήθηκε από λαθρέμπορούς στη διάρκεια καταδίωξης στη θάλασσα έξω από τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός «είναι δύο ήρωες, είναι δύο σύμβολα του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους οφείλουμε όχι απλά να θυμόμαστε αλλά και να τιμούμε. Γι αυτό και από σήμερα τα ονόματά τους θα ταξιδεύουν πάνω στα κύματα των ελληνικών θαλασσών που τόσο αγάπησαν. Διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη τους, συνεχίζοντας την αποστολή τους και εμπνέοντας τους νεότερους στο καθήκον», είπε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.