Κόσμος
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 21:08

Πιέζει ο ΟΗΕ για την αποδοχή του σχεδίου ειρήνευσης με πολιτική λύση στην Υεμένη

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς προέτρεψε σήμερα τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να αποδεχθούν το προτεινόμενο ειρηνευτικό του σχέδιο, διαβεβαιώνοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι πέτυχε τη συναίνεση από τη διεθνή κοινότητα για να το υποστηρίξει.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς προέτρεψε σήμερα τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να αποδεχθούν το προτεινόμενο ειρηνευτικό του σχέδιο, διαβεβαιώνοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι πέτυχε τη συναίνεση από τη διεθνή κοινότητα για να το υποστηρίξει.

«Το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια συμφωνία των (εμπλεκόμενων) πλευρών. Αυτό είναι όλο», συνόψισε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν αφιερωμένη στην Υεμένη.

«Η διεθνής κοινότητα, που εκπροσωπείται από αυτό το Συμβούλιο, είναι ενωμένη  με ένα κεντρικό, σαφές και συνεκτικό μήνυμα: ότι η μόνη διέξοδος από τη σύγκρουση είναι μια πολιτική λύση έπειτα από διαπραγμάτευση», δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο απεσταλμένος.

«Σε γενικές γραμμές, είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχει σύγκλιση των διπλωματικών φωνών υπέρ του τερματισμού του πολέμου και της επιτυχούς πολιτικής επίλυσης του», επέμεινε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία), καθώς και τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Κουβέιτ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιμένουν κατά των Χούτι οι ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε ότι η κύρια ευθύνη για την απουσία ειρήνης στην Υεμένη ανήκει τώρα στους Χούτι.

«Καλούμε τους Χούτι να ανταποκριθούν και να συνεργαστούν παραγωγικά», τόνισε. Αλλά  «οι ενέργειες των Χούτι μέχρι τώρα δεν μας κάνουν να πιστέψουμε ότι έχουν δεσμευτεί σε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», πρόσθεσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης και κατήγγειλε πως «η επίθεση των Χούτι στη Μαρίμπ συνεχίζει να προκαλεί θύματα μεταξύ των Υεμενιτών, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισμένων».

Προσπάθειες ΟΗΕ για εκεχειρία

Από τον Φεβρουάριο, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προτείνει ένα σχέδιο διευθέτησης της σύγκρουσης που περιλαμβάνει εθνική εκεχειρία, το άνοιγμα των δρόμων μεταξύ του βορρά και του νότου της χώρας για να εξασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αγαθών  και η έναρξη μιας πολιτικής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Υεμένη είναι σε πόλεμο εδώ και έξι χρόνια μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη, και των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η σύγκρουση, που ξέσπασε το 2014 από μια επίθεση των ανταρτών, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, και έχει οδηγήσει εκατομμύρια άλλους στα όρια του λιμού.

 

 



Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP