Πολιτική
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 19:37

Σύγκρουση Δένδια - Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα. Ο έλληνας ΥΠΕΞ έκανε αναφορά στην παραβατικότητα της Τουρκίας και στις υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και στο Αιγαίο, υπενθυμίζοντας στον κ. Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης. Εκνευρισμένος στην απάντησή του ο Τσαβούσογλου που κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια για προκλητικές δηλώσεις.

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ έκανε αναφορά στην παραβατικότητα της Τουρκίας και στις υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας στον κ. Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης, η οποία θα συνεχίσει να ισχύει ακόμα και αν δεν την αποδέχεται η γειτονική χώρα.

Εκνευρισμένος στην απάντησή του ο Τσαβούσογλου που κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια για προκλητικές δηλώσεις. 

Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε:

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου. Πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο. Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα».

«Θα ξαναζωντανέψουμε τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών το βρίσκουμε σημαντικό. Οι διερευνητικές συνομιλίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη μετά από 5 χρόνια και στην Αθήνα τώρα, πραγματοποιήθηκαν σε μια θετική ατμόσφαιρα και ευχαριστούμε τις ομάδες μας.

Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με έναν ειρηνικό τρόπο όχι με τρίτες χώρες, πρέπει να βρούμε λύσεις μεταξύ μας και αποφεύγουμε τις προκλητικές στάσεις. Κοιτάξαμε τις διμερείς σχέσεις μας σε όλα τα πλαίσια από όλες τις πλευρές. Μιλήσαμε για τα προβλήματα μας στη Μεσόγειο ειλικρινά, έχουμε διαφορετικές οπτικές στο Αιγαίο.

Εμείς ως Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο κάναμε μια πρόταση να κάνουμε μια διάσκεψη στην ΕΕ για το θέμα. Όπως ξέρετε, θα κάνουμε μια συνάντηση για την Κύπρο για να καταλάβουμε αν έχουμε ένα κοινό πλαίσιο ως Ελλάδα και Τουρκία και οι υπόλοιπες χώρες. Επιβεβαιώσαμε με τον Νίκο Δένδια ότι θα βρεθούμε στο τέλος του μήνα».

«Μιλήσαμε για όλες τις προοπτικές ων σχέσεων μας, είναι σημαντικό να έχουμε οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Μιλήσαμε για  την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Τον τελευταίο καιρό έχουν προβλήματα να περάσουν τα σύνορα τα φορτηγά μας. Είναι σημαντικό το εμπόριο με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες να συνεχιστεί και μιλήσαμε με τον κ. Δενδια και για το θέμα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το προσφυγικό- μεταναστευτικό αφορά και την Ελλάδα και την Ευρώπη και είχαμε συνομιλίες με την ΕΕ για να έχουμε καλύτερη συνεργασία, είναι ένα ανθρώπινο θέμα και πρέπει να μην έχουμε ανταγωνισμό.

Έχουμε μειονότητες και στην Ελλάδα και την Τουρκία, μιλήσαμε για τους Τούρκους στη Θράκη. Από την μέρα που ήρθαμε στην κυβέρνηση κάναμε πολλά για τις μειονότητες στην Τουρκία και πολλά θετικά βήματα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, σας αποκαλώ Δενδια, σας αποκαλώ Νίκο, έχουμε μια προσωπική σχέση από το 2003 στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το να τον υποδέχομαι στη χώρα μου ως υπουργό Εξωτερικών με γεμίζει χαρά και ικανοποίηση».

Η διαμάχη των δύο ΥΠΕΞ

Η απάντηση του Ν.Δένδια:  Σε ευχαριστώ Μεβλούτ για την μεγάλη τιμή που μου κάνεις προσκαλώντας με στο δείπνο ιφτάρ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εύχεται σε όλους τους μουσουλμάνους για την έναρξη του ραμαζανιού. Έχει ήδη ειπωθεί και θα κάνουμε τα εγκαίνια του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα αμέσως μετά την πανδημία.

Με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήσαμε όσα θέματα υπάρχουν προσεγγίσεις αλλά και όσα θέματα μας δημιουργούν τριβές. Η Τουρκία έχει τονίσει ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός της στόχος. Χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αλλά και την συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η οποία θα ακολουθήσει.

Σκοπός της παρουσίας Φραγκογιάννη είναι να εξετάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα θεμάτων για να προχωρήσουμε την σχέση μας μπροστά.

Αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση των διμερών σχέσεων η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών. Πριν από λίγους μήνες οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά.

Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. Υπάρχουν δηλώσεις που δεν βοηθούν στο θετκό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε.

Μοναδική λύση που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι η διζωνική -δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο. Χρειάζεται να υπάρχει αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφ' όσον η Τουρκία το επιθυμεί. Όπως ισχύει σε κάθε υποψήφια χώρα υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: ο σεβασμός της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους.

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι αν υπάρξουν παραβατικές ενέργειες σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους.

θα μου επιτρέψετε να κάνω αναφορά σε ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις και αυτή αφορά την απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα εφαρμόσει τις προβλέψεις της UNCLOS. Να φύγει το casus belli ια τα 12 μίλια. Το δίκαιο αυτό είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας.

Για την Αγία Σοφία ο κ. Δένδιας δήλωσε: Πιστεύουμε ότι μια τέτοια αναστροφή είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας γενικώς. Ελλάδα και Τουρκία είναι προορισμένες από τη γεωγραφία να ζουν μαζί. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να συνεργαστούμε, αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αυτή την άποψη ήρθα να εκφράσω εδώ με την ελπίδα οι σχέσεις μας να προχωρήσω μπροστά.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να διατυπώσω στον φίλο μου Μεβλούτ την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα και να προετοιμάσουμε την συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απάντηση Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε τον λόγο ξανά παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί να γίνει από μια τοποθέτηση:

«Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους . Οι διερευνητικές εργασίες στη Μεσόγειο ήταν πλήρως νόμιμες. Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού. Αν αναφερθούμε στη Λωζάνη, πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση ορισμένων νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν άλλα δεν αναφέρεστε στο θέμα της αποστρατικοποίησης που προβλέπει η συνθήκη. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και έχουμε αποφασίσει να λύσουμε τα ζητήματα μας μέσω διαλόγου. Δεν είναι ότι δεν έχουμε σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο όμως θα πρέπει να ξέρουμε σε τι αποβλέπει η κάθε χώρα και το κάθε μέλος μιας οργάνωσης όπως είναι η ΕΕ. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα βρούμε άλλο τρόπο. Αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε το γεύμα».

Στην τελευταία τοποθέτσησή του ο Νίκος Δένδιας τόνισε: «Η θέση μας είναι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε όχι. Υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται από κάπου. Τα 6-10 μίλια στον αέρα και στη θάλασσα υπάρχουν από το ’30. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί τις ευαισθησίες μας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ».

Για να κλείσει τη διαμάχη ο Τσαβούσογλου: «Μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο αν έχουμε αμοιβαία αντίληψη και κατανόηση. Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπαίνω και στα παπούτσια του άλλου. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας αν συνεχίσουμε έτσι».