Μια νέα μέθοδο πρόβλεψης ηφαιστειακών εκρήξεων ανέπτυξαν επιστήμονες της NASA και του Πανεπιστημίου της Αλάσκα.
Μια νέα μέθοδο πρόβλεψης ηφαιστειακών εκρήξεων ανέπτυξαν επιστήμονες της NASA και του Πανεπιστημίου της Αλάσκα. Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει ανάμεσα στα άλλα επιτρέψει την δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης της γεωλογικής δραστηριότητας των ηφαιστείων με στόχο την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη «διάγνωση» επερχόμενων εκρήξεων.
Έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο να γνωρίζουμε ότι θα συμβεί μια ηφαιστειακή έκρηξη λίγες μέρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Η προσπάθεια αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη για δύο λόγους. Τέτοια συστήματα παρακολούθησης έχουν τοποθετηθεί σε μικρό αριθμό των περίπου 1,500 ενεργών ηφαιστείων της Γης.
Το πιο σημαντικό εμπόδιο όμως για τους επιστήμονες είναι ότι κάθε ηφαίστειο συμπεριφέρεται και λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα οπότε η δημιουργία κάποιου κοινού μοτίβου που θα βοηθούσε στην μελέτη τους και στις προβλέψεις της δραστηριότητας τους δεν μπορεί να υπάρξει.
Όμως ερευνητική ομάδα από επιστήμονες του εργαστηρίου αεριώθησης της NASA, το περίφημο JPL, και του Πανεπιστημίου της Αλάσκα ανέπτυξε μια νέα μέθοδο η οποία πιστεύουν ότι μπορεί να φέρει επανάσταση στον τομέα των ηφαιστειακών προβλέψεων. Οι ερευνητές δημοσίευσαν την εργασία τους στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» και κάνουν λόγο για μια μέθοδο που μπορεί να προβλέψει μια ηφαιστειακή έκρηξη ακόμη και χρόνια πριν αυτή συμβεί.
«Αυτή η νέα μέθοδος βασίζεται στην συνεχή παρακολούθηση της θερμικής δραστηριότητας ενός ηφαιστείου και τον εντοπισμό ακόμη και των πιο μικρών αλλά διακριτών αυξήσεων στην θερμική τους δραστηριότητα. Αυτές οι παρατηρήσεις θα βοηθούν στο να αντιλαμβανόμαστε ότι αν ένα ηφαίστειο έχει ξυπνήσει πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση των πρώτων φαινομένων και άλλων διακριτών σημαδιών που υποδηλώνουν την ενεργοποίηση του» δηλώνει ο Ταρσίλο Τζιρόνα, καθηγητής του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Αλάσκα και πρώην στέλεχος του JPL που είναι επικεφαλής της έρευνας.
Οι ερευνητές μελετώντας δεδομένα ηφαιστειακών παρατηρήσεων που έχουν κάνει τα τελευταία 17 χρόνια οι δορυφόροι Terra και Aqua της NASA διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός κοινού μοτίβου στην συμπεριφορά των ηφαιστείων. Το μοτίβο αυτό έχει να κάνει με τα επίπεδα της ακτινοβολούμενης θερμότητας στην επιφάνεια ενός ηφαιστείου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μεταβολές στην ακτινοβολούμενη θερμότητα είναι προϊόν αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα υδροθερμικά συστήματα του ηφαιστείου και τις δεξαμενές του μάγματος.
Η παρατήρηση αυτού του φαινομένου μπορεί σύμφωνα με τους ερευνητές να αποκαλύψει πολύ νωρίς το ξύπνημα ενός ηφαιστείου και να γνωρίζουμε ότι θα ενεργοποιηθεί και πιθανώς θα εκραγεί μερικά χρόνια νωρίτερα από όταν αυτό συμβεί έχοντας έτσι πολύ χρόνο στην διάθεση μας για να προετοιμαστούμε.