Περιβάλλον
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 12:49

Πολικές και καφέ αρκούδες φτιάχνουν ανθεκτικό νέο είδος

Οι κλιματικές αλλαγές φέρνουν κοντά τα δύο είδη αρκούδων που όπως φαίνεται ζευγαρώνουν δημιουργώντας ένα υβρίδιο, ένα νέο είδος που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ανθεκτικό στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι κλιματικές αλλαγές φέρνουν κοντά τα δύο είδη αρκούδων που όπως φαίνεται ζευγαρώνουν δημιουργώντας ένα υβρίδιο, ένα νέο είδος που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ανθεκτικό στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπισθεί στην Βόρειο Αμερική κάποιες αρκούδες με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Ερευνητές με επικεφαλής την Λαρίσα Ντε Σάντις καθηγήτρια Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ με  δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Global Change Biology» αναφέρουν ότι αυτές οι αρκούδες είναι απόγονοι πολικών αρκούδων και καφέ αρκούδων γκρίζλι.

Οι πολικές αρκούδες βασίζονται στους θαλάσσιους πάγους για την διατροφή τους. Η απώλεια των θαλάσσιων πάγων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στις πολικές αρκούδες οι οποίες αναζητούν νέους τρόπους για να τραφούν. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους συμπεριφορές των πολικών αρκούδων που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Εγκαταλείπουν τις περιοχές που ζουν στην Αρκτική και κατεβαίνουν νοτιότερα σε ηπειρωτικά εδάφη της Αλάσκας αναζητώντας τροφή. Ανάλογα προβλήματα με τις κλιματικές αλλαγές αντιμετωπίζουν και οι καφέ αρκούδες γκρίζλι που ζουν στην Βόρειο Αμερική. Οι γκρίζλι έχουν αρχίσει να κινούνται βορειότερα από τις περιοχές που ζούσαν μέχρι σήμερα.

Τα δύο είδη συναντιούνται και ζευγαρώνουν δημιουργώντας ένα νέο είδος που έχει τρίχωμα λευκό με καφέ «πινελιές» ενώ η μύτη αυτών των αρκούδων είναι μια σύνθεση των δύο ειδών. Η πρώτη φορά που εντοπίσθηκε μια τέτοια αρκούδα ήταν το 2006 και κάποιες εξ αυτών έχουν διασχίσει την Αλάσκα και τον Καναδά και έχουν φτάσει μέχρι την βορειοδυτική πολιτεία του Αϊντάχο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το νέο είδος θα είναι πιο ανθεκτικό στις κλιματικές αλλαγές και θα μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα σε αυτές.