Γεωλογικά φαινόμενα στον Άρη αποτυπώνονται σε φωτογραφίες της NASA με ένα μοναδικό για τον πλανήτη χρωματικό και οπτικό αποτέλεσμα.
Γεωλογικά φαινόμενα στον Άρη αποτυπώνονται σε φωτογραφίες της NASA με ένα μοναδικό για τον πλανήτη χρωματικό και οπτικό αποτέλεσμα.
Ο Άρης ονομάστηκε Κόκκινος Πλανήτης εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει οφειλόμενο στο τριοξείδιο του σιδήρου στην επιφάνειά του.Οι γεωατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Άρη είναι έτσι και αλλιώς ακραίες αλλά στους πόλους η φράση «ξεπερνάει τα όρια» ίσως δεν μπορεί να αποτυπώσει την κατάσταση που διαμορφώνεται ειδικά την περίοδο του χειμώνα που η θερμοκρασία πέφτει στους μείον 140 βαθμούς Κελσίου.
Θέλοντας να γιορτάσει τα γενέθλια του δορυφόρου Mars Odyssey Orbiter που έστειλε πριν από 20 χρόνια στον Άρη η NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια εντυπωσιακή εικόνα που απεικονίζει τον Κόκκινο Πλανήτη με εντελώς διαφορετικό τρόπο από όσο τον έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.
Πρόκειται για μια παλαιότερη φωτογραφία που κατέγραψε ο δορυφόρος MRO από αμμόλοφους σε μια περιοχή έκτασης 30 χλμ. στον Βόρειο Πόλο του Άρη. Οι αμμόλοφοι απεικονίζονται με γαλάζιο και κίτρινο χρώμα για να αποτυπωθούν οι διαφορές που έχουν στην θερμοκρασία. Οι κίτρινοι αμμόλοφοι θερμαίνονται από την ηλιακή ακτινοβολία ενώ οι γαλάζιοι όχι.
Οι περιοχές αυτές αποτελούν σταθερό στόχο παρατηρήσεων επειδή οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στο υπέδαφος τους υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα έχει ως συνέπεια να γίνει προσπάθεια αξιοποίησης του νερού για να διευκολυνθεί η παρουσία του ανθρώπου στον πλανήτη.