Πολιτική
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2007 16:49

Εσβησαν οι θύμησες τριών αιώνων της «γιαγιάς Φιλιώς της Μικρασιάτισσας»

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου σταμάτησε να πονά. Η θύμηση δεν τη βαραίνει πια. «Ο νους μου φεύγει ξανά και πηγαίνει σε μέρη που με πονάνε, σε μέρη που δε θα ξεχάσω ποτέ. Ο πόνος θα σταματήσει μόνο όταν πεθάνω. Το σώμα μου βρίσκεται εδώ, στο τώρα, αλλά το μυαλό μου συνεχίζει να τριγυρνάει στο τότε, στην αγαπημένη πατρίδα, που δεν ξέχασα ούτε για μια στιγμή. Η ζωή μου όλα αυτά τα χρόνια κινείται μόνη της, μηχανικά. Νομίζω ότι όλοι εμείς που διωχτήκαμε, που υποφέραμε, που ξεσπιτωθήκαμε, που αποκτήσαμε βίαια μια νέα πατρίδα, δε θα λησμονήσουμε ποτέ τον τόπο μας, τη Μικρά Ασία. Πάντα θα μας πονάει η θύμησή της, όσα κι αν περάσαμε από τότε, και πάντα το μυαλό μας θα ξαναγυρίζει σ' εκείνα τα χρόνια, στις ρίζες μας». «Τρεις αιώνες, μια ζωή (Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα)».

«Ο σκοπός της ζωής της Φιλιώς Χαϊδεμένου ήταν να διατηρηθεί άσβεστη η φλόγα του Μικρασιατικού πολιτισμού. Με το σπάνιο χαρακτήρα της και την αγνή της παρουσία, έδινε καθημερινά ένα μεγάλο αγώνα για να μείνει η μνήμη των χαμένων πατρίδων ζωντανή.

Θα τη θυμόμαστε όλοι με αγάπη και συγκίνηση αλλά και με το αίσθημα του χρέους να συνεχιστεί η πορεία που χάραξε», αναφέρει στο συλληπητήριο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Φιλιώ Χαϊδεμένου ήταν μια σπάνια, άξια Ελληνίδα. Με τη δέσμευση και τον ακατάβλητο δυναμισμό που χαρακτηρίζει τις γενιές των Ελλήνων προσφύγων, έθεσε ως στόχο ζωής -και το πέτυχε- να συμβάλλει προσωπικά και ουσιαστικά στο να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη και ο πολιτιστικός πλούτος του Μικρασιατικού Ελληνισμού... Θα τη θυμάμαι με αγάπη και βαθιά συγκίνηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τη λύπη του για την απώλεια της Φιλιώς Χαιδεμένου εξέφρασε ο Yπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.

«Αξιοθαύμαστα δραστήρια και επίμονη, μας έδειξε με τρόπο παραδειγματικό ότι η ιστορική αλήθεια είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές.

Είχα την τύχη να γνωρίσω τη Φιλιώ Χαϊδεμένου και να εργαστώ για την επανέκθεση του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού που φέρει το όνομά της και αποτέλεσε όνειρο ζωής για τη "γιαγιά-Φιλιώ" την οποία θα θυμάμαι πάντοτε με σεβασμό».

Η κηδεία της Φιλιώς Χαϊδεμένου θα γίνει αύριο, Πέμπτη 7 Ιουνίου στις 17.30 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, δημοσία δαπάνη.