Υγεία
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 14:08

Μ. Θεμιστοκλέους: Τον Μάιο ανοίγουν τα ραντεβού για εμβολιασμό των 40άρηδων

Τον Μάιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για τους σαραντάρηδες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανάφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τον Μάιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για τους σαραντάρηδες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανάφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε χθες:

  • Στις 10 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.
  • Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες. Πρόκειται για περίπου 800.000 ανθρώπους και αφορά νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και όλα τα υπόλοιπα νοσήματα.

«Τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους θα ξεκινούν από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάιο. Θα έχουν πάρει την πρώτη δόση μέσα στον Μάιο», επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

  • Από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και η ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
  • Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τον Ιούνιο θα προχωρήσει ο εμβολιασμός και των νεότερων ηλικιακών ομάδων, άρα κάπου μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για αυτή την κατηγορία.

Επίσης, για τις ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι θα αποφασιστεί στις αρχές Μαΐου αν θα προτεραιοποιηθεί ο εμβολιασμός τους, ανάλογα το πώς θα έχει κινηθεί ο εμβολιασμός των άνω των 50 ετών.

Να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχοι είχε δηλώσει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο. Όπως είχε εξηγήσει στο ΑΠΕ –ΜΠΕ, «εάν τηρηθούν οι παραδόσεις του β' τριμήνου, υπολογίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες».

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στο εμβόλιο της Johnson&Johnson που φτάνει αύριο στην Ελλάδα, επισημαίνοντας  τη διαφορά του σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια.  Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι μονοδοσικό μπορεί να επιταχύνει αρκετά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως είπε.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, «περιμένουμε 2 εκατ. δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο παραλαμβάνουμε λίγες δόσεις. Η δεύτερη παραλαβή θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα χρησιμοποιηθεί τον Μάιο. Έτσι, τον Μάιο περιμένουμε ακόμα 300.000 δόσεις και τις υπόλοιπες περίπου 960.000 δόσεις τις περιμένουμε τον Ιούνιο». 

Από την Pfizer, καταγράφεται μια πολύ μεγάλη αύξηση των παραδόσεων, όπως είπε, καθώς θα πλησιάσουμε τις 1,5 εκατ. δόσεις τον Μάιο και 1,7-1,8 εκατ. δόσεις τον Ιούνιο. 

Από τη Moderna παραμένει χαμηλά ο αριθμός των παραδόσεων, καθώς αναμένονται 100.000-150.000 δόσεις στις αρχές Μαΐου. 

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι κατανοητή οποιαδήποτε διστακτικότητα, καθώς τις τελευταίες 20 ημέρες υπήρχαν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις Οργανισμών για την ασφάλεια του. «Αυτό προκάλεσε μια αναταραχή», είπε σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τα ποσοστά συμμετοχής στη χώρας μας είναι πολύ πιο αυξημένα σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.  Παρόλο που ως τώρα δεν έχει υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή κατεύθυνση και κάθε χώρα ακολουθεί της δικης εμβολιαστικη «γραμμή» αναφορικά με την χορήγηση του εμβολίου, η Πορτογαλία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, έστειλε επιστολή στους υπουργούς υγείας του μπλοκ προτείνοντας μια κοινή προσέγγιση για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Αυτή τη στιγμή η συμμετοχή με βάση τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί ξεπερνά το 90%, που είναι λίγο πιο χαμηλά από τις υπόλοιπες εταιρείες», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι τη μικρότερη συμμετοχή στον εμβολιασμό την έχει η ηλικιακή ομάδα των 60-64 ετών με ποσοστό 50% και τη μεγαλύτερη η ομάδα 75-79 ετών με ποσοστό που ξεπερνά το 75%. «Και οι 85αρηδες στην αρχή ήταν διστακτικοί, το ποσοστό τους ήταν στο 50% και τώρα έχει φτάσει στο 64%», κατέληξε.