Οι κλιματικές αλλαγές και η αντιμετώπισή τους θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των Οκτώ περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G8), οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα εν μέσω διαδηλώσεων στο Χαϊλγκεντάμ της Γερμανίας. Στη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών αναμένεται να συζητηθεί, αν και δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, και η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της ανατολικής Ευρώπης
Οι κλιματικές αλλαγές και η αντιμετώπισή τους θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής των Οκτώ περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G8), οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα εν μέσω διαδηλώσεων στο Χαϊλιγκεντάμ της Γερμανίας. Στη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών αναμένεται να συζητηθεί, αν και δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη, και η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της ανατολικής Ευρώπης.
Η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, που έχει απευθύνει έκκληση προς τις χώρες της Ομάδας των Οκτώ (Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία) να αναλάβουν άμεση δράση.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Αγγελα Μέρκελ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε την επιθυμία «να επεξεργασθεί (με την G8) μία μετα-Κιότο συμφωνία» για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Ηρθα εδώ με τη σταθερή βούληση να συνεργασθώ μαζί σας για μία μετα-Κιότο συμφωνία και για να βρούμε τον τρόπο να επιτύχουμε ουσιαστικούς στόχους, ένας εκ των οποίων είναι η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», είπε ο αρχηγός του Λευκού Οίκου μετά το γεύμα που του παρέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Από την πλευρά της η Αγγελα Μέρκελ τόνισε ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες για την επίτευξη μιας κοινής θέσης» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος θα στείλει στον κόσμο ένα «ισχυρό μήνυμα» για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Οι «Οκτώ» θα συζητήσουν επίσης το θέμα της βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες, ενώ δέχονται επικρίσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ότι οι υποσχέσεις τους κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Γκλενίγκλς το 2005 για τον διπλασιασμό της αναπτυξιακής βοήθειας μέχρι το 2010 παρέμειναν νεκρό γράμμα.
Το σημαντικότερο οικονομικό θέμα της συνόδου κορυφής είναι η διατύπωση της πρόθεσης για την επανάληψη των συνομιλιών του κύκλου της Ντόχα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι αγροτικές επιδοτήσεις στις αναπτυγμένες χώρες αποτελούν το κύριο εμπόδιο για την πρόοδο των συνομιλιών που άρχισαν το 2001 στο Κατάρ. Η Γερμανία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την παρουσία στο Χαϊλίγκενταμ της Βραζιλίας και την Ινδίας, σημαντικών εταίρων στον ΠΟΕ, καθώς και πολλών αφρικανικών κρατών για να επιτύχει πρόοδο στο θέμα αυτό.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης το θέμα του καθεστώτος του Κοσόβου. Οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν την υπό διεθνή επιτήρηση ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας, εξέλιξη που απορρίπτουν η Σερβία και η Ρωσία.
Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές
Περίπου 6.000 διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης πέρασαν σήμερα τα μπλόκα της αστυνομίας και πλησίασαν το φράκτη που έχει υψωθεί σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο στο οποίο διεξάγεται η σύνοδος αψηφώντας την αστυνομική απαγόρευση.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να απωθήσει το πλήθος από το φράκτη, που έχει υψωθεί σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο στο οποίο διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της G8.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο