Οι αντίπαλοι του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Μιανμάρ κάλεσαν τους πολίτες να δείξουν την αντίθεσή τους στη χούντα στη διάρκεια του επερχόμενου εορτασμού για το νέο έτος, ελπίζοντας να καταφέρουν να διατηρήσουν την ορμή του κινήματός τους.
Οι αντίπαλοι του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Μιανμάρ κάλεσαν τους πολίτες να δείξουν την αντίθεσή τους στη χούντα στη διάρκεια του επερχόμενου εορτασμού για το νέο έτος, ελπίζοντας να καταφέρουν να διατηρήσουν την ορμή του κινήματός τους.
Ο εορτασμός του νέου έτους, γνωστού ως Thingyan στη Μιανμάρ, είναι μια από τις σημαντικότερες γιορτές στη χώρα και συνήθως τιμάται με προσευχές, τον καθαρισμό των εικόνων του Βούδα στους ναούς και τη ρίψη αγιασμένου νερού στους δρόμους.
“Το Thingyan δεν ανήκει στο στρατιωτικό συμβούλιο. Η ισχύς του λαού είναι στα χέρια του”, τόνισε η Έι Τινζάρ Μάουνγκ, επικεφαλής της Επιτροπής Γενικής Απεργίας, στο Facebook.
Η ίδια ζήτησε από τους βουδιστές να φορέσουν συγκεκριμένα ρούχα και να προσευχηθούν, ενώ από τα μέλη της μικρής χριστιανικής κοινότητας της χώρας να φορέσουν λευκά και να τραγουδήσουν θρησκευτικούς ύμνους. Πρόσθεσε ότι όσοι ανήκουν σε άλλες θρησκείες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συστάσεις των επικεφαλής τους.
Ο εορτασμός διαρκεί από τις 13 ως τις 17 Απριλίου, που είναι και η πρώτη ημέρα του νέου έτους.
Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ έχουν σκοτώσει 706 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και 46 παιδιά, από την 1η Φεβρουαρίου όταν ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (ΑΑΡΡ).
Μεταξύ αυτών είναι και 82 άνθρωποι που σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην πόλη Μπάγκο, 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρανγκούν, μια περιοχή την οποία η ΑΑΡΡ έχει χαρακτηρίσει “πεδίο φόνων”.
Σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρχαν αναφορές ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Τάμου και ότι η αστυνομία διέλυσε μια διαδήλωση στη Μάνταλεϊ.
Η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar έγραψε ότι τα βίαια επεισόδια στο Μπάγκο ξέσπασαν όταν ταραξίες οπλισμένοι με αυτοσχέδια όπλα επιτέθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες προσπαθούσαν να καταστρέψουν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε.
“Χειροβομβίδες και πυρομαχικά που κατασχέθηκαν υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα”, τόνισε η εφημερίδα, η οποία αποτελεί φερέφωνο του στρατού εδώ και χρόνια.
Στο μεταξύ η Αούνγκ Σαν Σου Τσι που βρίσκεται υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα ζήτησε σήμερα από δικαστήριο να της επιτραπεί να συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους δικηγόρους της, όπως δήλωσε ένας εξ αυτών.
Η Σου Τσι εμφανίστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης στη νέα ακροαματική διαδικασία στη διάρκεια της οποίας της απαγγέλθηκε μία ακόμη κατηγορία βάσει της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών λόγω της διαχείρισης της πανδημίας του κρορονοϊού από την κυβέρνησή της.
Ήδη της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες με βάση τη νομοθεσία περί κρατικών μυστικών, για τις οποίες ενδέχεται να καταδικαστεί έως και σε 14 χρόνια κάθειρξη, αλλά και για δωροληψία και για παράνομη κατοχή ασυρμάτων.
Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 26 Απριλίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters