Κόσμος
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2007 10:19

ΗΠΑ: Αμοιβή 10 εκατ. δολ. σε Φιλιππινέζους για πληροφορίες

Το ποσόν των 10 εκατ. δολ. έδωσαν οι ΗΠΑ σε τέσσερις Φιλιππινέζους που βοήθησαν σημαντικά στον εντοπισμό και την εξόντωση δύο ανώτατων στελεχών του επαναστατικού κινήματος Αμπου Σαγιάφ, το οποίο κατηγορείται ότι έχει δεσμούς με την Αλ- Κάιντα.

«Είμαι υπερήφανη που δίνω τα 10 εκατ. και θα ήμουν υπερήφανη να δώσω δέκα ακόμη εκατομμύρια σε πολίτες που θα κάνουν το βήμα και θα διατηρήσουν αυτή την χώρα ασφαλή», είπε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη Μανίλα, Κρίστι Κίνι, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης των χρημάτων, που έγινε στο νησί Τζόλο, 1.000 χιλιόμετρα νότια της Μανίλα.

Δύο από τους τέσσερις, είναι πρώην αντάρτες του Αμπου Σαγιάφ ενώ οι άλλοι δύο είναι πολίτες.

Η αμοιβή, το μεγαλύτερο ποσό που έδωσε η Ουάσιγκτον από το 2002 που ενεργά υποστηρίζει τη μάχη της κυβέρνησης κατά του Αμπου Σαγιάφ, αφορούσε σε πληροφορίες που οδήγησαν στην εξόντωση του αρχηγού των ανταρτών, Κανταφί Τζαντζαλανί πέρυσι και του επικεφαλής σε θέματα τακτικής Αμπού Σολαϊμάν, τον Ιανουάριο.

Το Αμπού Σαγιάφ κατηγορείται για ορισμένες από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, ανάμεσα στις οποίες είναι και απαγωγές ξένων πολιτών για την απελευθέρωση των οποίων ζητούνται λύτρα.