Το μικρό νησί Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, στην ανατολική Καραϊβική, καλύφθηκε με ένα λεπτό στρώμα τέφρας και στον αέρα υπήρχε μία "έντονη οσμή θείου" μετά τη θεαματική έκρηξη ενός ηφαιστείου το οποίο για δεκαετίες ήταν ανενεργό και τώρα συνεχίζει τις εκρήξεις. Μία από αυτές προκάλεσε διακοπή στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι εκρήξεις θα συνεχιστούν για ημέρες ή και εβδομάδες.
Το μικρό νησί Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, στην ανατολική Καραϊβική, καλύφθηκε με ένα λεπτό στρώμα τέφρας και στον αέρα υπήρχε μία «έντονη οσμή θείου» μετά τη θεαματική έκρηξη ενός ηφαιστείου το οποίο για δεκαετίες ήταν ανενεργό και τώρα συνεχίζει τις εκρήξεις.
Μία από αυτές προκάλεσε διακοπή στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι εκρήξεις θα συνεχιστούν για ημέρες ή και εβδομάδες.
Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου Λα Σουφριέρ - την Παρασκευή 9 Απριλίου - έστειλε μαύρα σύννεφα τέφρας περίπου 10 χλμ. στον αέρα, προκαλώντας την απομάκρυνση 16.000 κατοίκων από περιοχές εκεί κοντά.
Βοή εξακολουθεί να ακούγεται από το ηφαίστειο με την τέφρα να επικαλύπτει στέγες, αυτοκίνητα και δρόμους στο Κινγκστάουν, πρωτεύουσα του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων.
Αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου Reuters στην πόλη Ραμπάκα, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, ανέφερε πως το έδαφος καλύφθηκε με περίπου 30 εκατοστά τέφρας και τμήματα βράχων από την έκρηξη. Σύννεφα τέφρας σκιάζουν τον ήλιο δίνοντας στον ουρανό μια όψη ζοφερού λυκόφωτος.
Ο πρωθυπουργός Ραλφ Γκονσάλβες δήλωσε πως δεν είναι σαφές πόση περισσότερη τέφρα μπορεί να εκλύσει το ηφαίστειο και πρόσθεσε πως περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι βρίσκονται τώρα σε καταφύγια.
Ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, όπου ζουν λίγοι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, είχε να δει ηφαιστειακή δραστηριότητα από το 1979, όταν μια έκρηξη προκάλεσε ζημιές περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η έκρηξη του Λα Σουφριέρ το 1902 είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων.