Κόσμος
Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2007 11:15

Μετά τη Σύνοδο της G8 το ψήφισμα για το Κόσοβο στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν ότι το νέο ψήφισμα για το Κόσοβο δεν θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έως τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των οκτώ περισσότερο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, στο Χαϊλίγκενταμ της Γερμανίας.

«Θα ήταν άκαιρο να ψηφίσουμε πριν από τη λήξη της Συνόδου της G8», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κ. Ζαλμάι Χαλιλζάντ, τονίζοντας ότι οι εισηγητές του νέου ψηφίσματος για το Κόσοβο, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισαν να αναβάλουν την ψηφοφορία μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου της G8, στο περιθώριο των οποίων θα συναντηθούν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η ψηφοφορία για τη νέα απόφαση για το Κόσοβο θα διεξαχθεί την τρέχουσα εβδομάδα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε: «Θα περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί - βήμα προς βήμα».

Ο πρέσβης της Γερμανίας, κ. Τόμας Μάτουσεκ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, τόνισε ότι η αναβολή, ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας της Δύσης να επιτύχει συμφωνία με τη Ρωσία για τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου. Ανέφερε όμως ότι η ρωσική επιμονή στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν θα οδηγήσει σε πρόοδο με δεδομένο ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσόβου έχουν εξαντληθεί στις διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο, κ. Μάρτι Αχτισάαρι.

Η Ρωσία δεν υποχωρεί από τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις Σέρβων και Αλβανών πρέπει να συνεχιστούν έως την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης και ότι οι διαβεβαιώσεις της Δύσης πως το ζήτημα του Κοσόβου είναι μοναδική περίπτωση δεν αποτελούν επαρκείς εγγυήσεις ότι δεν θα επιλέξουν τον ίδιο δρόμο και άλλα αποσχιστικά κινήματα στον κόσμο.

«Εμείς τώρα ακούμε τι λέει η Μόσχα», είπε ο κ. Μάτουσεκ τονίζοντας ότι οι Ρώσοι «καταθέτουν κατά καιρούς νέες ιδέες, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν βάση για συμφωνία των δύο εμπλεκόμενων πλευρών».

Ο πρέσβης της Γερμανίας υπογράμμισε ότι οι πρέσβεις των ΗΠΑ και των κρατών - μελών της Ε.Ε. θα έχουν σήμερα σαφέστερη εικόνα για τις επόμενες κινήσεις σχετικά με το νέο ψήφισμα για το Κόσοβο και εκτίμησε ότι η αναβολή δεν ωφελεί, επειδή «παρατηρούνται τάσεις έκρηξης βίας».

Σε περίπτωση που η Ρωσία ασκήσει βέτο στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, η κατάσταση στην περιοχή θα περιπλεχθεί, δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης τονίζοντας πως διπλωμάτες στα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ως πιθανές δυσκολίες το ενδεχόμενο οι Αλβανοί του Κοσόβου να προχωρήσουν σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρη την επιτηρούμενη από τη διεθνή κοινότητα διαδικασία διευθέτησης του ζητήματος.

Στο γερμανικό θέρετρο στη Βαλτική, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της G8, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν χθες μία πρώτη συνάντηση και συζήτησαν- μεταξύ άλλων- το θέμα του Κοσόβου για το οποίο δεν κατόρθωσαν να βρουν κοινή γλώσσα.

"Συζήτησα με τον κ. Πούτιν για το Κόσοβο. Εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για το Κόσοβο, όπως επίσης και εμείς. Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο του κ. Αχτισάαρι πρέπει να προωθηθεί στα Ηνωμένα Έθνη και ο κ. Πούτιν έχει επιφυλάξεις για το σχέδιο. Είναι σαφές ότι υπάρχει διαφωνία", δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.