Ρομποτικό υποβρύχιο συνέλεξε στοιχεία κάτω από τον γιγάντιο παγετώνα Thwaites στην Ανταρκτική που καταρρέει και διαπίστωσε ότι ο ρυθμός κατάρρευσης του είναι μεγαλύτερος από όσο εκτιμούσαν οι επιστήμονες
Ρομποτικό υποβρύχιο συνέλεξε στοιχεία κάτω από τον γιγάντιο παγετώνα Thwaites στην Ανταρκτική που καταρρέει και διαπίστωσε ότι ο ρυθμός κατάρρευσης του είναι μεγαλύτερος από όσο εκτιμούσαν οι επιστήμονες
Έχει έκταση 192 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. όσο δηλαδή η Βρετανία ή η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Αποκαλείται «Παγετώνας της Αποκάλυψης» επειδή διαπιστώθηκε ότι λιώνει και σε περίπτωση ολικής κατάρρευσης η αύξηση της στάθμης της θάλασσας στον πλανήτη θα άγγιζε τα δύο μέτρα.
Αυτό θα είχε ως συνέπεια να βουλιάξουν οι πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρωτοφανής περιβαλλοντική καταστροφή και πρωτοφανής ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική κρίση με την υποχρεωτική μετανάστευση εκατοντάδων εκατ. ανθρώπων.
Οι ειδικοί έχουν επίσης διαπιστώσει ότι ο Thwaites αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τους άλλους παγετώνες γύρω του στη Δυτική Ανταρκτική. Αυτό σημαίνει η πώς η δική του κατάρρευση θα συμπαρασύρει και αυτούς διευρύνονταςτο επίπεδο της καταστροφής.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων έστειλε ένα ρομποτικό υποβρύχιο, το Ran, σε μια αποστολή εξερεύνησης για να δει τι συμβαίνει κάτω από τον παγετώνα και να συλλέξει δεδομένα. Η επιστημονική κοινότητα ανάμενε τα αποτελέσματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ήταν η πρώτη φορά που θα πραγματοποιούνταν παρατηρήσεις κάτω από αυτόν τον παγετώνα.
Τα ευρήματα δεν είναι ευχάριστα αφού όπως φαίνεται ο παγετώνας καταρρέει με ακόμη ταχύτερο ρυθμό από εκείνον που πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι κάποιο θαλάσσιο ρεύμα περνάει κάτω από τον παγετώνας προκαλώντας το λιώσιμο του.
Όμως το ρομπότ εντόπισε τρία κανάλια τα οποία διοχετεύουν με θερμό νερό την θαλάσσια περιοχή πάνω στην οποία πλέει ο παγετώνας και μάλιστα το διοχετεύουν από κάθε πλευρά. Με λίγα λόγια ολόκληρος ο παγετώνας «πατάει» πάνω σε θερμό νερό.
«Αυτή η έρευνα δείχνει το πώς και το πού το θερμό νερό επηρεάζει τον παγετώνα Thwaites» αναφέρει ο καθηγητής Ρομπ Λάρτερ, μέλος της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική που ήταν εκ των επικεφαλής της έρευνας.
Οι ειδικοί θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε πλέον στην διάθεση μας συγκεκριμένα και στοιχεία για τις συνθήκες που επικρατούν στον παγετώνας και στην επιφάνεια και στο εσωτερικό του και κάτω από αυτόν. Με αυτά τα στοιχεία θα μπορούν να κάνουν ακριβέστερες εκτιμήσεις και προβλέψεις για τον ρυθμό της κατάρρευσης του. Δεν μπορούν βέβαια να κάνουν κάτι για να την εμποδίσουν…