Θεωρήθηκε o «από μηχανής θεός» για να βάλει ένα τέλος στην κρίση του κορονοϊού. Χαιρετίστηκε ως αυτό που θα έκανε τη διαφορά στη μάχη κατά του κορονοϊού, καθώς είναι φθηνότερο, μπορεί να αποθηκεύεται σε πιο υψηλές θερμοκρασίες από τα αντίστοιχα των Pfizer και Moderna και συνεπώς θα αποτελούσε τη λύση για τις πιο φτωχές χώρες που δεν διαθέτουν εξελιγμένα δίκτυα logistics, γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Θεωρήθηκε o «από μηχανής θεός» για να βάλει ένα τέλος στην κρίση του κορονοϊού. Χαιρετίστηκε ως αυτό που θα έκανε τη διαφορά στη μάχη κατά του κορονοϊού, καθώς είναι φθηνότερο, μπορεί να αποθηκεύεται σε πιο υψηλές θερμοκρασίες από τα αντίστοιχα των Pfizer και Moderna και συνεπώς θα αποτελούσε τη λύση για τις πιο φτωχές χώρες που δεν διαθέτουν εξελιγμένα δίκτυα logistics.
Εγκρίθηκε με διαδικασίες fast track από τη Βρετανία στα τέλη Δεκεμβρίου και έναν μήνα αργότερα από την Ε.Ε. Tώρα, μία σειρά λαθών έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη του κοινού και απειλούν να καθυστερήσουν την ανάκαμψη. Ο λόγος για το εμβόλιο της AstraZeneca, που βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο προσκήνιο με αρνητική δημοσιότητα. Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για τα φάρμακα αναγνώρισαν μεν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα εμβόλια της AstraZeneca και στα περιστατικά θρομβώσεων, χωρίς ωστόσο να συστήσουν περιορισμό της χρήσης του. Οι βρετανικές αρχές συνέστησαν απλώς στα άτομα κάτω των 30 να αναζητήσουν εναλλακτικά εμβόλια.
Οι χώρες, δε, η μία μετά την άλλη, σταματούν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είχαν προηγηθεί έντονες επικρίσεις στη φαρμακοβιομηχανία για τον τρόπο επικοινωνίας της με τις ρυθμιστικές αρχές, για τον σχεδιασμό των δοκιμών και για τις καθυστερήσεις στην Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ, αφού προηγουμένως εκδήλωσαν προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα των πληροφοριών που κατέθεσε η φαρμακοβιομηχανία, χαρακτηρίζοντάς τες «ξεπερασμένες», κατέστησαν σαφές ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Παρά ταύτα, οι ευρωπαϊκές αρχές επιμένουν ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους. Η ίδια η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι περίπου 200 εκατ. άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιό της και ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε Ε.Ε. και Βρετανία, έπειτα από επαναξιολογήσεις, διαβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο προσφέρει υψηλού επιπέδου προστασία σε όλες τις μεταλλάξεις του ιού.
Πόσο τυχαία μπορεί να είναι όλη αυτή η αλληλουχία των γεγονότων; Και ποια η απάντηση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών σε όλα αυτά που συμβαίνουν; Γιατί μέχρι στιγμής δεν μπορούν να κάνουν μία ξεκάθαρη ανακοίνωση ικανή να σκορπίσει τις ανησυχίες εκατομμυρίων ανθρώπων που είτε έχουν ήδη εμβολιαστεί είτε θα κληθούν να το κάνουν το εμβόλιο το επόμενο διάστημα; Εάν οι ανησυχίες δεν εξαλειφθούν σύντομα, οι αρνητές των εμβολιασμών θα πολλαπλασιαστούν, με κίνδυνο να εκτροχιαστεί όχι μόνο ό,τι έχει φτιαχτεί μέχρι στιγμής, αλλά και τα μελλοντικά θετικά σενάρια.
Οι ανησυχίες όμως δεν φεύγουν με ευχολόγια, ούτε με τους νόμους των πιθανοτήτων, ούτε με αντίβαρα τύπου οφέλη/κίνδυνοι... Φεύγουν με επιστημονικά ακριβή δεδομένα που δεν θα κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι παίζουν ρώσικη ρουλέτα...