Κοινωνία
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 14:50

Στα χέρια της ΕΛΑΣ πολυμελής σπείρα που έκλεβε-λήστευε στην Ανατ. Αττική

Σε τουλάχιστον 43 κλοπές και τέσσερις ληστείες σε κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με λεία άνω των 500.000 ευρώ, εμπλέκονται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη της σπείρας που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς.

Σε τουλάχιστον 43 κλοπές και τέσσερις ληστείες σε κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με λεία άνω των 500.000 ευρώ, εμπλέκονται, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη της σπείρας που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς.

Σε αστυνομική επιχείρηση χθες το πρωί στις περιοχές του Ασπρόπυργου και των Άνω Λιοσίων, συνελήφθησαν οκτώ μέλη της, Έλληνες, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται άλλος συνεργός τους. Επιπλέον, στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη και άνδρας σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για ληστεία και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από πολύμηνη έρευνα του Τ.Α. Κηφισιάς, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Ιούλιο του  2020, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα, που διέπραττε συστηματικά κλοπές και ληστείες.

Στην πράξη, δύο από τους κατηγορουμένους, αδέλφια, είχαν τον ρόλο των αρχηγών-καθοδηγητών αλλά και την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Πρωινές και μεσημβρινές κυρίως ώρες, κινούντο με τα «επιχειρησιακά» οχήματα, σε ομάδες τουλάχιστον τριών ατόμων, προκειμένου να κατοπτεύσουν οικίες-υποψήφιους στόχους.

Κατόπιν, αφού διαπίστωναν την απουσία των ενοίκων και παρακάμπτοντας τυχόν υφιστάμενα μέτρα ασφαλείας, παραβίαζαν με τη χρήση ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων, κύριες εισόδους, μπαλκονόπορτες ή παράθυρα και εισέρχονταν σε αυτές. Όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν, μέλη τους αναρριχούνταν σε βεράντες ή μπαλκόνια των οικιών.

Στη συνέχεια ερευνούσαν όλους τους χώρους κι αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα αξίας.

Σε περιπτώσεις που τα μέλη της εγκληματικής ομάδας εισέρχονταν εντός των οικιών και διαπίστωναν την ύπαρξη ενοίκων, τους απειλούσαν είτε λεκτικά, είτε με τη χρήση αντικειμένων, τους ακινητοποιούσαν κι ολοκλήρωναν την εγκληματική τους δράση.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι σε κάποιες περιπτώσεις απασχολούσαν τους ενοίκους στους εξωτερικούς χώρους των οικιών τους και παράλληλα συνεργοί τους εισέρχονταν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στις οικίες και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή.

Μετά από έρευνες στα σπίτια των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κοσμήματα, ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικές συσκευές, 300 ευρώ και έξι οχήματα.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για εγκληματική οργάνωση, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές και παράβαση της Νομοθεσίας περί όπλων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.