Μια μικρομεσαίου μεγέθους μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι πιθανό να δημιουργήθηκε πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα άστρα και οι γαλαξίες.
Μια μικρομεσαίου μεγέθους μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι πιθανό να δημιουργήθηκε πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα άστρα και οι γαλαξίες.
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία η περίφημη Μεγάλη Έκρηξη δημιούργησε το «πλαίσιο» (χώρο, χρόνο και κάποια πρώτα υλικά) για να δημιουργηθεί το Σύμπαν όπως εμείς το γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε δηλ. την απέραντη σκοτεινή θάλασσα που είναι γεμάτη με γαλαξίες, άστρα και πλανήτες.
Αρχικά οι επιστήμονες θωρούσαν ότι στο Σύμπαν πρώτα έκαναν την εμφάνιση τους τα άστρα και μετά σχηματίστηκαν οι γαλαξίες. Αργότερα αναπτύχθηκαν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανό να σχηματίστηκαν πρώτα κάποιες γαλαξιακού τύπου κοσμικές δομές και να ακολούθησαν τα άστρα στην συνέχεια.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Monash και του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία ρίχνουν στο τραπέζι ένα νέο και απρόσμενο υποψήφιο ως το πρώτο «παιδί» του Σύμπαντος.
Πρόκειται για μια μαύρη τρύπα με μάζα 55 χιλιάδες μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου την οποία ανακάλυψε η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα. «Αυτή η μαύρη τρύπα μπορεί να είναι πανάρχαια, να δημιουργήθηκε στο πολύ νεαρό Σύμπαν πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα άστρα και οι γαλαξίες. Αυτές οι πρώιμες μαύρες τρύπες μπορεί να είναι οι πρόγονοι των κολοσσιαίων μαύρων τρυπών που βρίσκονται στο κέντρο των γαλαξιών σήμερα» αναφέρει ο Ερικ Θρόουν, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Monash μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Έχουν εντοπιστεί περίπου 46 χιλιάδες τέτοιου μεγέθους μαύρες τρύπες στον γαλαξία μας και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη αυτής της πανάρχαιας μαύρης τρύπας μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει μια εκτίμηση για τον συνολικό τους αριθμό στο Σύμπαν. Κάτι τέτοιο με την σειρά του θα φωτίσει άγνωστες πτυχές της λειτουργίας του Σύμπαντος.