Κοινωνία
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 16:50

Στο φως δύο κυκλώματα διακίνησης κοκαΐνης στην Αττική - Πώς δρούσαν

Δύο εγκληματικές ομάδες που διακινούσαν κοκαΐνη εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

Δύο εγκληματικές ομάδες που διακινούσαν κοκαΐνη εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

Μεσημβρινές ώρες της Τρίτης, στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα, με τη συμμετοχή και αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε, της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) και με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, συνελήφθησαν οκτώ άτομα (τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες αλλοδαποί, καθώς και μία Ελληνίδα) ως μέλη τους.

Μετά από έρευνα αποκαλύφθηκε η δράση των δύο εγκληματικών ομάδων, οι οποίες, με βάση τους στην Καλλιθέα, διακινούσαν συστηματικά ναρκωτικές ουσίες, κυρίως στην περιοχή αυτή, αλλά και σε Ρέντη, Παγκράτι, Αιγάλεω.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η ενασχόλησή τους με την προμήθεια-εμπορία-διακίνηση ναρκωτικών ήταν η βασική πηγή εισοδήματός τους, καθώς η δραστηριότητά τους ήταν διαρκής και καθημερινή.

Στην πράξη, τα μέλη των ομάδων χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που έχουν εκδοθεί σε μη υπαρκτά πρόσωπα και για τις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν και διαδικτυακές εφαρμογές.

Στις επικοινωνίες τους απέφευγαν να χρησιμοποιούν τα ονόματά τους, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το κίνδυνο ταυτοποίησής τους.

Πριν την πραγματοποίηση της κάθε αγοραπωλησίας προηγούνταν μία ή και περισσότερες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον «πελάτη», όπου καθορίζονταν ο χρόνος και το σημείο συνάντησης, καθώς και η επιθυμητή ποσότητα ναρκωτικών.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και ειδική διάλεκτο όταν αναφέρονταν στις ναρκωτικές ουσίες, στις ποσότητες που διακινούσαν και στα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν, ενώ για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν εκμισθωμένα οχήματα.

Όπως διαπιστώθηκε, η πρώτη ομάδα εμπλέκεται σε περισσότερες από 400 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, ενώ η δεύτερη σε πάνω από 350.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 23,7 γραμμάρια κοκαΐνης, χασίς βάρους 6,6 γραμμ., 16 ναρκωτικά χάπια, 23.411 ευρώ, δύο πιστόλια και εννέα φυσίγγια, τρεις ζυγαριές ακριβείας, τρία μαχαίρια, αλεξίσφαιρο γιλέκο, πλήθος τηλεφωνικών συσκευών, τρία αυτοκίνητα.

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για πλήθος αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.