Πολιτική
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 21:41

Μητσοτάκης: Κατηγορηματικά όχι σε πρόωρες εκλογές» - Τι είπε για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών

Για την επίσκεψή του στη Λιβύη, τις τουρκικές προκλήσεις και την στάση της Ευρώπης έναντι της Άγκυρας, το lockdown, τους εμβολιασμούς αλλά κα για τον εάν υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογώνν,μίλησε ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Για την επίσκεψή του στη Λιβύη, τις τουρκικές προκλήσεις και την στάση της Ευρώπης έναντι της Άγκυρας, το lockdown, τους εμβολιασμούς αλλά κα για τον εάν υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογώνν,μίλησε ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η συζήτηση, στο Star, ξεκίνησε από τις τελευταίες εξελίξεις με την Λιβύη

«Η Ελλάδα ήταν απούσα από τις εξελίξεις στη Λιβύη ουσιαστικά εδώ και μία δεκαετία. Κάτι το οποίο, προφανώς, έδωσε δικαιώματα σε άλλες χώρες να μπορούν να παρέμβουν στη Λιβύη έτσι ώστε να δημιουργήσουν ενδεχομένως καινούργιες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι ήμουν από τους πρώτους Πρωθυπουργούς που επισκέφτηκα τη Λιβύη. Αποκαταστήσαμε έναν δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία και κατέστησα απολύτως προφανές ότι για εμάς το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο παράνομο το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα -θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- και υπενθύμισα επίσης στη λιβυκή κυβέρνηση ότι την ίδια άποψη με εμάς έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νομίζω ότι οι θέσεις αυτές καταγράφηκαν με απόλυτη σαφήνεια και θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι γείτονας της Λιβύης είναι η Ελλάδα. Η Κρήτη είναι απέναντι στη Λιβύη και όχι η Τουρκία.

Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι από αυτής της πλευράς το ταξίδι ήταν επιτυχημένο. Και βέβαια να προσθέσω και κάτι ακόμα: Η Λιβύη είναι μία χώρα που ελπίζουμε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να οδηγηθεί σε εκλογές, ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι οι Λίβυοι να αποφασίσουν το μέλλον τους. Απαραίτητη προϋπόθεση ..είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη, κάτι το οποίο είπαμε με μία φωνή και εγώ και ο κ. Draghi και ο κ. Michel και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας που βρεθήκαμε στη Λιβύη...Πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα. Αυτό είναι απαράβατος όρος προκειμένου η Λιβύη να λάβει και στήριξη από την Ευρώπη.

Να πω και κάτι τελευταίο: Στη Λιβύη ανοίγονται και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες καθώς εάν η χώρα καταφέρει και σταθεί στα πόδια της θα υπάρχει μια διαδικασία ανοικοδόμησης από την οποία δεν θέλω προσωπικά να απέχουν οι ελληνικές εταιρείες: Υποδομές, ενέργεια, νερό, αλλά βέβαια και εμπορικές σχέσεις. Η Λιβύη εισάγει σχεδόν όλα τα τρόφιμά της από το εξωτερικό. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην πρωταγωνιστήσουν ξανά ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης.

Για την Τουρκία

Στην ερώτηση αν η Τουρκία, επιχειρήσει για άλλη μία φορά να εξάγει την κρίση -οικονομική ,πολιτική και αυτή των διεθνών της σχέσεων με ΗΠΑ-ΕΕ- βγάζοντας το Oruc Reis στο Αιγαίο, o Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. «Και δεν θα συμβεί διότι η Ελλάδα πέτυχε ουσιαστικά να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία.

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν απολύτως ξεκάθαρες. είπε.  Κάνουν λόγο για σταδιακή, αναλογική και ανατρέψιμη, -προσέξτε, ανατρέψιμη- προσέγγιση με την Τουρκία. Με άλλα λόγια δίνουμε στην Τουρκία την προοπτική να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές μιας θετικής ατζέντας με την Ευρώπη υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και προφανώς μία από τις προϋποθέσεις είναι να μην παράγει η Τουρκία ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδος και της Κύπρου.

Και πρέπει να σας πω ότι αυτό πια είναι ένα κεκτημένο της χώρας. Και είναι και ένα κεκτημένο της Ευρώπης. Εγώ θεωρώ ότι η Τουρκία έχει πλήρως αντιληφθεί αυτή τη στιγμή την ισορροπία δυνάμεων.

Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία ως Ευρώπη αλλά και ως Ελλάδα, όπως το Προσφυγικό. Περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εμποδίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και βέβαια να δεχθεί επιστροφές από τα νησιά του Αιγαίου.

Θέλω να θυμίσω ότι έχει γίνει μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος. Αν πάτε στα νησιά θα σας το πούνε αυτό: Πολύ μειωμένες ροές, πιο αυστηρή φύλαξη των συνόρων, πολύ πιο γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Υπάρχουν σήμερα 1.450 άτομα στα νησιά των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί σε τελεσίδικο στάδιο. Μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα εάν η Τουρκία τους δεχόταν πίσω.

Για την διαχείρηση της πανδημίας και Πάσχα

 Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει , έστω και μεσοπρόθεσμη, πρόβλεψη τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητακαθώς όπως είπε « Ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές. Και έχουμε αναγκαστεί πολλές φορές να προσαρμόσουμε στη στρατηγική μας σε δεδομένα τα οποία εξελίσσονται διαρκώς.

Αν έπρεπε να κάνω μία αναλογία -διότι έχουμε κατηγορηθεί και για αυτό, για πισωγυρίσματα, για αλλαγές πορείας- θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στο μέσο μίας φουρτούνας και ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το πηδάλιο σε μία φουρτούνα. Πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους.

Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό κατέστη εφικτό διότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και θα μπορεί να προμηθεύσει σε πρώτη φάση μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά όλο τον πληθυσμό της χώρας με δωρεάν self-test, τα οποία θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι…

Σχετικά με το πότε ο υπόλοιπος πληθυσμός, θα έχει πτόσβαση στα test απαντησε: Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό.Θα ξεκινήσουμε, όμως, πάλι με τους εργαζόμενους. Είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας...

Σε ερώτηση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σχετικα με τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε πως επίσης δεν είναι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, «έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας »Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα». 

Επίσης ξεκαθάρισε πως, δεν θα υπερισχύσουν πολιτικές αποφάσεις για το θέμα

 Για την εστίαση

«Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους.

Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα.

Για αυτό όμως και εμείς προνοήσαμε και για τον κλάδο της εστίασης, πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα από τα οποία ωφελούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και όλοι οι έλληνες εργαζόμενοι, να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ξανανοίξουν.

Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά, να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση από την εποχή που είναι κλειστοί ή λειτουργούν -γιατί πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με take away και delivery- στη φάση όπου θα είναι πάλι ανοιχτοί και θα λειτουργούν κανονικά, να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Στην παρατήρηση ότι παρά το lockdown τα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν 34%, οι θάνατοι 72% και οι διασωληνωμένοι 55%.  ο Πρωθυπουργός. αφού παρδέχτηκε πως περιμενε καλύτερα αποτελέσματα τόνισε ότι εάν δεν είχαμε επιβάλει αυτό το lockdown τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά.« Ως καταστροφικό ορίζω το αποτέλεσμα εκείνο όπου δεν αντέχει πια το σύστημα υγείας μιας χώρας. Το είδαμε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αυτό να συμβαίνει. Αυτό στην Ελλάδα δεν έγινε.»

«Γιατί το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα; συνέχισε.Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η μετάλλαξη του ιού, η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό. Και ο δεύτερος λόγος είναι η φυσική κούραση του κόσμου. Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας στο κομμάτι αυτό...

Όσο για τις κατά τις κατα καιρούς αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ο πρωθυπουργός είπε «αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, για τις διαφοροποιήσεις των ειδικών, αυτό δεν είναι δική μου δουλειά.

Για το λιανεμπόριο

« Όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο είπαμε ότι θα το ανοίξουμε με κανόνες. Και να σας πω κάτι, στο λιανεμπόριο κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ξεφύγει από το πλαίσιο το οποίο έχουμε βάλει. Διότι ο μαγαζάτορας θα ελέγξει τον πελάτη και ο πελάτης θα ελέγξει τον μαγαζάτορα.» υπογράμμισε εξάλλου ο Κ. Μητοτάξης.

Όταν μαζευόμαστε όμως σε σπίτια -γιατί γίνεται αυτό, ας μην κοροϊδευόμαστε- εκεί είναι που χάνεται ο έλεγχος. Ή στους χώρους εργασίας ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος από ότι είναι στο λιανεμπόριο, όπου υπάρχει αυτή η διαδικασία του αυτοελέγχου.

Κατά συνέπεια θεωρώ ότι και η απόφαση των ειδικών να επιτρέψουν με αυτές τις δικλίδες ασφαλείας το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι σωστή και λογική από υγειονομικής πλευράς. Προσέξτε, από οικονομικής πλευράς προφανώς είναι αυτονόητη, θέλουμε να δουλεύει η αγορά, αλλά είναι σωστή πιστεύω και από υγειονομικής πλευράς. Με άλλα λόγια, ο Ιανουάριος δεν είναι Απρίλιος.

Για τους εμβολιασμούς

 «Υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα αυτή την στιγμή για τις μεγάλες ηλικίες που ακόμα δεν έχουν κάνει το βήμα να πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από τους ηλικιωμένους, όπως ήδη έχει ξεκινήσει, προς τους νεότερους.

Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας. Δεν είναι μόνο μια κίνηση που διευκολύνει όλους μας γιατί τελικά θα επιβαρύνει λιγότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι, σήμερα, που πεθαίνουν. Κάθε μέρα πεθαίνουν. Είναι κατά κανόνα ηλικιωμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Μπορεί να πεθάνεις, υπάρχει μικρή πιθανότητα να πεθάνεις και όντας εμβολιασμένος. Αλλά στατιστικά η πιθανότητα είναι πολλαπλάσια εάν είσαι ανεμβολίαστος.

Έκκληση, λοιπόν, από μένα, προσωπική έκκληση, ειδικά στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί: Μπείτε στην πλατφόρμα, εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό.

 Για τους υγειονομικούς τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θέλω να σας πω ότι με απασχολεί πολύ το ζήτημα αυτό. Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία. Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή.

Για διασωληνώσεις εκτός εντατικής

 Υπάρχει πράγματι μία αναμονή μικρή, όχι από συμπολίτες μας οι οποίοι  δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ. Θέλω να σας πω ότι και σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη από την κατάσταση που υπήρχε πριν από τρία και τέσσερα χρόνια, όταν με μία απλή γρίπη το φαινόμενο αυτό ήταν ακόμα πιο έντονο.

Καταβάλλεται κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προσωρινά και μόνιμα. Αλλά προφανώς καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν κάποια όρια στο πού μπορούμε να φτάσουμε.

 Για τις επιταξεις ιδιωτικών κλινικών

« Κοιτάξτε να δείτε, η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα έχει δομηθεί και πάνω στην οικειοθελή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με αποζημίωση φυσικά πάντα, και η επίταξη με αποζημίωση είναι, θέλω να το διευκρινίσω αυτό, αλλά και αξιοποιώντας το ύστατο εργαλείο. Επίταξη χωρίς αποζημίωση δεν γίνεταιΜα το ζήτημα εδώ είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο να δουλέψει το Δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας ως ένα εθνικό σύστημα υγείας.

Θέλω να θυμίσω, ότι από τα 230 περίπου κρεβάτια που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας στην Αττική τα 170 χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχοντας υποδεχθεί ασθενείς non-Covid για να απελευθερώσουν κρεβάτια Covid στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Διότι εδώ δεν έχουμε μετατρέψει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ένα -όπως ακούω- μονοθεματικό ΕΣΥ. Έχουμε έκτακτα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζονται και αντιμετωπίζονται με απόλυτη επάρκεια. Έχουμε καρκινοπαθείς οι οποίοι πρέπει να πάρουν τη θεραπεία τους, έχουμε έκτακτα καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά τα οποία χρειάζονται άμεσα χειρουργεία και άμεσα ΜΕΘ, προφανώς, αμέσως μετά.

Κατά συνέπεια, πρέπει να σας πω πως ό,τι χρειάζεται ως προς τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει γίνει. Εάν χρειαστεί να αξιοποιηθεί και πάλι το εργαλείο της επίταξης, όπως έγινε επίταξη υπηρεσιών για ιδιώτες γιατρούς, δεν θα διστάσω καθόλου να το κάνω 

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

 Στην ερώτηση για το πότε θα έρθουν τα πρώτα λεφτά και πώς θα διασφαλιστεί  ότι δεν θα πάνε όλα στους μεγάλους αλλά θα επωφεληθούν και οι μικροί  ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως  επειδή έχουμε προκαταβολές ήδη κάποια από τα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία τρέχουν, θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο περιμένουμε να εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021.

Και αυτό το σχέδιο το οποίο λέμε «Ελλάδα 2.0» είναι ένα σχέδιο το οποίο αφορά όλη την οικονομία, όλη την κοινωνία, όλους τους εργαζόμενους. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες...

Μάρα Ζαχαρέα: Θα συνεχίσετε την οικονομική στήριξη από το φθινόπωρο; Μπορείτε να δεσμευτείτε και για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επόμενη χρονιά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας.

Και η Νέα Δημοκρατία ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση φορολογίας ήταν συνεπής. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώσαμε τον φόρο στην εργασία. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας.

Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών

Στην τελευταία ερώτηση για το ένδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός:«Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω «όχι» κατηγορηματικά. Και θα εξηγήσω το σκεπτικό μου. Πρώτον, έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος...

 Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης.

Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση.

Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.

Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό.

Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα.

Και μου κάνει μάλιστα εντύπωση γιατί κάθε φορά κατηγορηματικά και όλο και πιο κατηγορηματικά κλείνω αυτή τη συζήτηση και η συζήτηση επανέρχεται. Αν κάποιοι φοβούνται εκλογές και την ανακινούν αυτή τη συζήτηση είναι δικό τους πρόβλημα, δεν είναι δικό μου.

Μ