Κόσμος
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2007 15:20

Οι ΗΠΑ διέψευσαν τα περί συμφωνίας για εξάμηνη παράταση στην απόφαση για το Κόσοβο

Σε μια προσπάθεια να προλάβουν ενδεχόμενη ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αμερικανοί αξιωματούχοι στην Πρίστινα διέψευσαν σήμερα τις πληροφορίες περί συμφωνίας των ηγετών της G8 για εξάμηνη παράταση στη λήψη της απόφασης για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 8 δεν έφθασαν χθες σε συμφωνία επί της πρότασης του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ή άλλης πρότασης για το Κόσοβο, και οι πληροφορίες για παράταση έξι μηνών είναι εσφαλμένες, ανακοίνωσε το γραφείο-σύνδεσμος των Ηνωμένων Πολιτειών στη σερβική επαρχία.

Η ηγεσία του Κοσόβου, που απείλησε ότι θα κηρύξει την ανεξαρτησία της επαρχίας εάν η Ρωσία ασκήσει βέτο σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, συνεδριάζει από το πρωί μετά τις πληροφορίες περί συμφωνίας της G8 για εξάμηνη καθυστέρηση της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι συνομιλίες στο Χάιλιγκενταμ για το μέλλον του Κοσόβου βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο μετά την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί για εξάμηνη καθυστέρηση με αντάλλαγμα την αποδοχή από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας. «Προς το παρόν, η αναγκαία πρόοδος δεν έχει γίνει», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας έπειτα από τις συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.