Περιβάλλον
Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 10:41

Η άνιση μάχη μιας μπλε φάλαινας με 75 όρκες

Δεκάδες όρκες επιτέθηκαν σε μια μπλε φάλαινα, μια  σπάνια αλλά και πολύ εντυπωσιακή σκηνή της άγριας φύσης που καταγράφηκε στην κάμερα.

Δεκάδες όρκες επιτέθηκαν σε μια μπλε φάλαινα, μια  σπάνια αλλά και πολύ εντυπωσιακή σκηνή της άγριας φύσης που καταγράφηκε στην κάμερα.

Αν και ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών, είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο είδος δελφινιών, οι όρκες έγιναν περισσότερο γνωστές με τον όρο «φάλαινες δολοφόνοι» (killer whales) κάνοντας τους περισσότερους να πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα σαρκοφάγο είδος φαλαινών.

Οι όρκες κατά βάση επιτίθονται σε άλλα δελφίνια και φώκιες αλλά ορισμένες φορές μεγάλα κοπάδια αποφασίζουν να επιτεθούν σε φάλαινες ακολουθώντας διαφόρων ειδών στρατηγικές. Η πιο συνηθισμένη είναι να εντοπίζουν κάποιο κοπάδι φαλαινών και να το ακολουθούν προσπαθώντας να απομονώσουν ένα θηλυκό που κολυμπά παρέα με το μικρό του.

Οι όρκες δεν επιτίθονται αφού οι κατά πολύ μεγαλύτερες φάλαινες μπορούν να αμυνθούν όμως συνήθως το υπόλοιπο κοπάδι των φαλαινών δεν επεμβαίνει για να προστατέψει τα μέλη του αλλά απλά κινείται γρήγορα και απομακρύνεται από τις όρκες. Όμως το μικρό δεν έχει ακόμη τις δυνάμεις να ακολουθήσει τις μεγαλύτερες έτσι κάποια στιγμή κουρασμένο μένει πίσω με την μητέρα του να μην μπορεί πλέον να το προστατεύσει και τελικά το μικρό να γίνεται εύκολο θήραμα για τις όρκες.

Στην Αυστραλία υπάρχουν διάφορες εταιρείες που προσφέρουν βόλτες στα ανοικτά της νησιωτικής ηπείρου σε όσους θέλουν να δουν από κοντά φάλαινες. Πριν από λίγες μέρες σε μια τέτοια βόλτα οι 40 συμμετέχοντες έγιναν μάρτυρες ενός σπάνιου, άγριου όσο και εντυπωσιακού φαινομένου.

Ένα μεγάλο κοπάδι από 75 όρκες είχε καταφέρει να απομονώσει μια ενήλικη μπλε φάλαινα. Παρά τον μεγάλο αριθμό τους οι όρκες δεν επιτίθονταν στο τεράστιο θηλαστικό αφού μπορούσε να αμυνθεί. Ακολουθώντας την τακτική της εξάντλησης οι όρκες είχαν περικυκλώσει την φάλαινα η οποία μετά από μερικές ώρες προσπάθειας να ξεφύγει δεν είχε πλέον πολλές δυνάμεις.

Όταν οι όρκες το αντιλήφθηκαν ξεκίνησαν τις επιθέσεις καταφέρνοντας τελικά να εξοντώσουν την φάλαινα. Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από όσους το παρακολουθούσαν. Το βίντεο έχει γίνει viral αφού καταγράφει μια σκηνή της άγριας φύσης που δεν βλέπουμε συχνά.