Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2007 21:11

Από την G8 στην G11;

Κίνα, Ινδία και Βραζιλία θέλουν να ενταχθούν στο «κλαμπ των ισχυρών»: θα ξαναμοιραστεί η τράπουλα ή θα υπάρξει απλώς συνέχεια του παιχνιδιού με νέους παίκτες;

Στο Heiligendamm της Γερμανίας συνεδρίασαν οι 8 ισχυροί του κόσμου. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για μία μικρή σε αριθμό ομάδα χωρών, όπως είναι άλλωστε και το ΣΑ των ΗΕ. Οι λόγοι είναι εμφανείς: το σχήμα είναι πιο ευέλικτο.

«Παρόλα αυτά», θα πει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Γκέοργκ Μπούμγκάρντεν, «έχει γίνει σαφές ότι μελλοντικά θα πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερο υπόψη μας χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Αίγυπτος. Η επίλυση μεγάλων προβλημάτων δεν θα είναι δυνατή χωρίς αυτές τις χώρες».

Για πολλούς οι χώρες αυτές, και κυρίως η Κίνα, ανήκουν ήδη ανεπίσημα στο κλαμπ των ισχυρών. Για ορισμένες αφρικανικές χώρες μάλιστα, η Κίνα για παράδειγμα συνιστά έναν εξίσου σημαντικό οικονομικό εταίρο, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γερμανία.

Δυναμικό παρόν στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις δίνει τα τελευταία χρόνια και η Ινδία. «Πρόκειται για μία χώρα που μπορεί να καταλάβει καλύτερα από άλλες τις ανάγκες των φτωχών χωρών, καθώς και η ίδια ήταν σε παρόμοια θέση μόλις πριν από μερικές δεκαετίες», θα πει η Μέρα Σανκάρ, πρέσβης της Ινδίας στη Γερμανία, προσθέτοντας: «Αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές, είναι ότι χώρες όπως η Ινδία μπορεί να συνεχίσουν και τις επόμενες δεκαετίες να παρουσιάζουν υψηλότατους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο θα παραμείνουν χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Γι΄ αυτό και η πολιτική μας θα υπαγορεύεται πάντοτε από την οικονομική κατάσταση των πολιτών».

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει, ότι μπορεί χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα να επιθυμούν να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο στα διεθνή πολιτικά δρώμενα, ωστόσο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ενεργότερη συμμετοχή τους δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά και μόνον στην οικονομική τους ανάπτυξη. Ο Πάουλο ντε Αλμέιδα, σύμβουλος της κυβέρνησης της Βραζιλίας τονίζει : «Η Βραζιλία έχει ανάμεικτα συναισθήματα όσον αφορά τη μετάβασή της στα υψηλότερα σκαλοπάτια της διεθνούς πολιτικής. Η Βραζιλία θεωρεί τον εαυτό της οδηγό και προστάτη των αναπτυσσόμενων χωρών. Εάν δεχόμασταν τώρα την ένταξή μας για παράδειγμα σε μία G11, τότε η Βραζιλία θα έχανε τη νομιμότητα να ηγείται των χωρών αυτών».

Ολα αυτά όμως, όπως επισημαίνουν ειδικοί, θα πρέπει να αξιολογηθούν στη βάση ενός ερωτήματος που δεν έχει απαντηθεί ακόμη: Τυχόν διεύρυνση του κλαμπ των ισχυρών, θα σήμαινε ότι ξαναμοιράζεται η τράπουλα και για εκείνες τις χώρες που δεν συμμετέχουν, ή απλά ότι συνεχίζεται το παλιό παιχνίδι με νέους παίκτες;

DEUTSCHE WELLE