Κόσμος
Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2007 20:38

Μπερνς: Tα Σκόπια και η Αθήνα να μιλήσουν απευθείας

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ν. Μπερνς, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε Ελληνες δημοσιογράφους, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του τόσο για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, «του οποίου η άποψη για τα Βαλκάνια έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Ε.Ε.», όσο και για την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς γι' αυτά τα ζητήματα, καθώς το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη απευθύνει πρόσκληση για ένταξη», και τοποθέτησε τις σχετικές αποφάσεις στο διάστημα πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τον Απρίλιο του 2008.

«Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να παρεμβληθούν και πιστεύουν ότι θα ήταν καλό οι κυβερνήσεις των δύο χωρών να έχουν απευθείας επικοινωνία. Στηρίζουμε το έργο του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και πιστεύω ότι είναι καλύτερα να "πέσει η θερμοκρασία" και να προχωρήσει η διαδικασία Νίμιτς, να δούμε εάν μπορεί να βρεθεί ένα modus vivendi, και όχι να μεσολαβήσουν οι ΗΠΑ, στηρίζοντας δημόσια την μία λύση ή την άλλη», δήλωσε ο κ. Μπερνς.

Αναφερόμενος στην στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι κατά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Aμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εξήγησε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερους εκπαιδευτές, τους οποίους το ΝΑΤΟ ζητεί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν.

Η επίσκεψη του Νίκολας Μπερνς στην Αθήνα ολοκληρώνεται αύριο, με την συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Απόψε το βράδυ συμμετέχει σε εκδήλωση για την συμπλήρωση 60 ετών από την εφαρμογή του «Σχεδίου Μάρσαλ».