Κόσμος
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 09:41

Λίβανος: Πανδημία και φτώχια προκαλούν κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος

Πολλά παιδιά στον Λίβανο, που δεν πηγαίνουν σχολείο επί μήνες λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ, προειδοποίησε σήμερα η Save the Children, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση.

Πολλά παιδιά στον Λίβανο, που δεν πηγαίνουν σχολείο επί μήνες λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ, προειδοποίησε σήμερα η Save the Children, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση.

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός τόσο για τα παιδιά του Λιβάνου όσο και για τις εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά Σύρων και Παλαιστίνιων προσφύγων που ζουν στη χώρα και αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην πρόσβασή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα ήδη πριν την κρίση, επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η οικονομική κατάρρευση στον Λίβανο αύξησε το επίπεδο της φτώχειας στη χώρα. Περισσότεροι από τους μισούς Λιβανέζους ζουν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το ποσοστό στους Παλαιστίνιους και τους Σύρους πρόσφυγες φτάνει το 70% και 90% αντίστοιχα.

“Η κοινωνική και οικονομική κρίση στον Λίβανο μετατρέπεται σε καταστροφή για την εκπαίδευση, με ευάλωτα παιδιά να είναι αντιμέτωπα με τον πραγματικό κίνδυνο να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο”, τόνισε η Save the Children.

“Η φτώχεια αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση, καθώς πολλές οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν τα σχολικά υλικά και πρέπει να βασίζονται στην εργασία των παιδιών για το εισόδημά τους”.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, περισσότερα από 1,2 εκατ. παιδιά δεν έχουν πάει σχολείο από την εμφάνιση της πανδημίας covid-19 στη χώρα, τον Φεβρουάριο του 2020.

Τα παιδιά που πηγαίνουν ακόμη σχολείο στον Λίβανο, παρακολούθησαν “το μέγιστο 11 εβδομάδες” στη διάρκεια ενός έτους, εξαιτίας των περιορισμών που ισχύουν λόγω της covid-19, με το διάστημα αυτό να είναι ακόμη μικρότερο για τα παιδιά των Σύρων προσφύγων.

Λόγω της ατελείωτης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα από το φθινόπωρο του 2019, η τηλεκπαίδευση είναι “ανέφικτη” για αυξανόμενο αριθμό παιδιών, καθώς οι οικογένειες δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να επενδύσουν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή να πληρώσουν μια καλή σύνδεση στο ίντερνετ, αναφέρει η Save the Children.

Σε διάστημα 18 μηνών η λιβανέζικη λίρα έχασε περισσότερο από το 85% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο στη μαύρη αγορά, γεγονός που αποδυνάμωσε την αγοραστική δύναμη των Λιβανέζων.

“Μεγάλος αριθμός παιδιών ίσως να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά” στις σχολικές αίθουσες, είτε λόγω των κενών που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια του έτους, είτε “επειδή οι οικογένειες δεν μπορούν να τα στείλουν πίσω στο σχολείο”, δήλωσε η Τζένιφερ Μούρχεντ, διευθύντρια της ΜΚΟ στον Λίβανο.

“Τραγική” συνέπεια αυτής της κατάστασης: ολοένα και περισσότερα παιδιά εργάζονται “σε σούπερ μάρκετ ή σε αγροκτήματα και τα κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν”, πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP