Υγεία
Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 16:08

ΠΟΥ: Ο κορωνοϊός ίσως διέφυγε από κινεζικό εργαστήριο - Ενόχληση Πεκίνου

Ενοχλημένη είναι η Κίνα από τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος ζήτησε τη συνέχιση της έρευνας σχετικά με την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός που προκαλεί την Covid-19 ενδέχεται να διέφυγε από εργαστήριο.

Ενοχλημένη είναι η Κίνα από τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος ζήτησε τη συνέχιση της έρευνας σχετικά με την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός που προκαλεί την Covid-19 ενδέχεται να διέφυγε από εργαστήριο.

Ο επικεφαλής της ομάδας των κινέζων επιστημόνων Λιάνγκ Γουανιάν, που συνεργάσθηκε με την αποστολή των επιστημόνων που ορίσθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ερευνήσουν στην Κίνα την προέλευση του ιού, δήλωσε ότι «δεν κατανοεί την οπτική» του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, «διότι είναι ένας τομέας που αφορά εμάς τους επιστήμονες». Ο κινέζος επιστήμονας δεν πήρε θέση σχετικά με το αίτημα του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους για την αποστολή νέας ομάδας έρευνας στην Κίνα. Απλώς δήλωσε ότι οι κινέζοι ερευνητές «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους ξένους συναδέλφους τους».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει κατηγορηθεί για υπερβολική ευμένεια απέναντι στο Πεκίνο και έκανε χθες την έκπληξη ζητώντας επιπλέον έρευνες για την θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός ενδέχεται να διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, που διαχειρίζεται και μελετά τους κορωνοϊούς και βρίσκεται στην πόλη – επίκεντρο της επιδημίας Covid-19, όπου εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο 2019 η νόσος για να διαδοθεί στην συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο προκαταρκτικό πόρισμα που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, οι διεθνείς εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν την Γουχάν τον Ιανουάριο, περισσότερο από έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της επιδημίας, έπειτα συνεχείς καθυστερήσεις και προσκόμματα που έδειξαν την απροθυμία του Πεκίνου να δεχθεί την πραγματοποίηση επιτόπιας έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού, φθάνουν στο συμπέρασμα ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο ιός να προήλθε από διαφυγή από εργαστήριο. Να σημειωθεί ότι στο πόρισμα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο που προωθεί το Πεκίνο για «μετάδοση του κορωνοϊού στην Κίνα από κατεψυγμένα τρόφιμα» τα οποία εισήχθησαν από το εξωτερικό.

Αυτήν την θέση άλλωστε επανέλαβε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας την επιστημονική κοινότητα «να ερευνήσει και σε άλλες περιοχές του κόσμου, και όχι μόνο στην Κίνα».

Ο Λιάνγκ Γουανιάν απέκρουσε επίσης τις δηλώσεις του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα απέκρυψε στοιχεία από την διεθνή ομάδα των επιστημόνων κατά την διάρκεια της παραμονής της στην Κίνα.

Ο επικεφαλής της μελέτης για την κινεζική πλευρά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «κινέζοι και διεθνείς ερευνητές είχαν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα κατά την διάρκεια της έρευνας, ωστόσο, «φυσικά, βάσει του κινεζικού νόμου, ορισμένα δεδομένα δεν μπορούν να απομακρυνθούν ή να φωτογραφηθούν, αλλά όταν τα αναλύαμε από κοινού στην Γουχάν, όλοι έβλεπαν την βάση δεδομένων, το υλικό – όλα μαζί τα κάναμε».

Ο Λιάνγκ Γουανιάν απέρριψε τις κατηγορίες για συστηματική καθυστέρηση της δημοσίευσης του κοινού πορίσματος, αλλά παραδέχθηκε ότι «κάθε φράση, κάθε συμπέρασμα, κάθε στοιχείο» έπρεπε να επιβεβαιωθεί και από τις δύο πλευρές πριν δημοσιευθεί, βάσει της αρχής ότι «η ποιότητα προηγείται».

Επαναλαμβάνοντας δε την θέση που προωθεί το Πεκίνο, ο Λιάνγκ Γουανιάν δήλωσε ότι «τώρα ο κόσμος πρέπει να ερευνήσει περαιτέρω για πιθανά πρώιμα κρούσματα της Covid-19 εκτός της Κίνας», κατά την επόμενη φάση της αναζήτησης της προέλευσης της πανδημίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ