Κόσμος
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 07:52

Μπ. Τάνιτς: «Η Σερβία δεν θα παραδώσει το Κοσσυφοπέδιο στην αλβανική κοινότητα»

Η Σερβία "δεν θα παραδώσει ποτέ" το Κοσσυφοπέδιο στην αλβανική κοινότητα της αποσχισθείσας επαρχίας της, ούτε θα ανταλλάξει μέρος των εδαφών της με την ένταξή της στις δομές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, υποστήριξαν ξανά χθες Σέρβοι πολιτικοί ηγέτες.

Η Σερβία "δεν θα εγκαταλείψει ούτε το Κόσοβο, ούτε το ευρωπαϊκό της μέλλον ", είπε ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος απέρριψε "κάθε αποζημίωση για χαμένα εδάφη".

"Θα είχε επιζήμιες συνέπειες εάν οποιαδήποτε χώρα αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου πριν καν υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας", πρόσθεσε.

Το μήνυμα ήταν πιο μετριοπαθές όσον αφορά τον τόνο, αλλά ουσιαστικά ταυτόσημο όσον αφορά το περιεχόμενο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα όσον αφορά το θέμα. Την Δευτέρα, ο Κοστούνιτσα δήλωσε ότι οι Σέρβοι "αηδίασαν" από την υπόσχεση του Τζορτζ Ου. Μπους, στην διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλβανία, πως το Κοσσυφοπέδιο θα αποκτήσει την ανεξαρτησία του πολύ σύντομα.

Χθες, ο Κοστούνιτσα πρόσθεσε ότι η αφαίρεση εδαφών από ένα ανεξάρτητο κράτος "με αντάλλαγμα μια προσφορά για ένα λαμπρό μέλλον" είναι απαράδεκτη.

Η σύγκρουση κλιμακώνεται καθώς στο Κοσσυφοπέδιο πέρασε η 8η επέτειος από την ανάπτυξη στην επαρχία 60.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, μετά τους βομβαρδισμούς που διήρκεσαν 11 εβδομάδες το 1999.

Από το Παρίσι πάντως ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι οι Δυτικές χώρες θα πιέσουν οπωσδήποτε για την υιοθέτηση του σχεδίου Αχτισαάρι ώστε να υπάρξει μια πλατφόρμα για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

"Η Σερβία πρέπει να ξεπεράσει το Κόσοβο. Έχασε το Κόσοβο... Δεν πιστεύετε ασφαλώς ότι μπορεί να γυρίσει το ρολόι πίσω. Η ανεξαρτησία είναι ο στόχος μας και πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε εκεί", είπε ο Μπερνς σε δημοσιογράφους πριν από συνάντησή του με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Η διένεξη για το Κοσσυφοπέδιο έχει μετατραπεί σε διπλωματική αναμέτρηση ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία.