Κόσμος
Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 15:06

Μιανμάρ: Φόβοι για εμφύλιο μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά ένοπλης εθνοτικής ομάδας

Καθώς αυξήθηκε σημαντικά η λίστα με τα θύματα  των διαδηλωτών της Μιανμάρ το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αεροπορικές επιδρομές του στρατού σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο μιας εθνοτικής ένοπλης ομάδας, Karen National Union, έχουν προκαλέσει φόβους για ένα άλλο πρόβλημα στη χώρα, τον εμφύλιο πόλεμο.

Καθώς αυξήθηκε σημαντικά η λίστα με τα θύματα  των διαδηλωτών της Μιανμάρ το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αεροπορικές επιδρομές του στρατού σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο μιας εθνοτικής ένοπλης ομάδας, Karen National Union, έχουν προκαλέσει φόβους για ένα άλλο πρόβλημα στη χώρα, τον εμφύλιο πόλεμο.

Η συγκεκριμένη εθνοτική ένοπλη ομάδα ελέγχει μια περιοχή στα νοτιοανατολικά της χώρας, κατά μήκος των συνόρων της Μιανμάρ με την Ταϊλάνδη, η οποία επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι περίπου 10.000 κάτοικοι κατέφυγαν σε ασφαλή ζώνη το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφότου ο στρατός της Μιανμάρ πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Τα μαχητικά αεροσκάφη βγήκαν ως αντίποινα για μιας επίθεση που πραγματοποίησε οι  αντάρτες Karen σε βάση του εθνικού στρατού, στην οποία σκοτώθηκαν δέκα στρατιώτες και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν.

Οι αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα κατά την οποία τουλάχιστον 114 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό και την αστυνομία στον πιο αιματηρό απολογισμό των διαδηλώσεων κατά της χούντας από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας πυροδότησε την καταδίκη από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε περίπου 500 τους τελευταίους δύο μήνες, η προοπτική ενός ευρύτερου αγώνα με δυνητικά δεκάδες ένοπλες πολιτοφυλακές κινδυνεύει ακόμη περισσότερη αιματοχυσία, αναφέρει το Bloomberg.

«Υπάρχει μια ευδιάκριτη πιθανότητα μαζικών διαδηλώσεων που οδηγούν είτε σε εμφύλιο πόλεμο είτε σε διακρατικό πόλεμο», δήλωσε ο Lee Morgenbesser, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας. «Δεδομένης της ενίοτε πορώδους φύσης των συνόρων της Μιανμάρ, καθώς και του γεγονότος ότι οι ένοπλες εθνοτικές ομάδες δεν υπόκεινται σε κρατική εξουσία, είναι πιθανό η κρίση να διαρρεύσει πέρα ​​από τα διεθνή σύνορα», συνέχισε.

Την Κυριακή οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής 'Αμυνας δώδεκα εθνών, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, εξέδωσαν μια σπάνια κοινή δήλωση καταδικάζοντας τις βίαιες ενέργειες του στρατού στη Μιανμάρ.

Έπειτα, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής Ταϊλάνδης, Πραγιούθ Τσαν-ότσα, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για εισροή μεταναστών.

Μαζική μετανάστευση

«Δεν θέλουμε να υπάρξει μαζική μετανάστευση στις περιοχές μας, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Πραγιούθ Τσαν-ότσα, πρώην αρχηγός του στρατού που πραγματοποίησε πραξικόπημα το 2014. «Δεδομένου ότι υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις στη χώρα τους, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν μεταναστεύσεις», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν επανέλαβε επίσης την  έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει την προοπτική ενός εμφυλίου πολέμου. Η Κίνα συνορεύει με τη Μιανμάρ.

«Η βία και η αιματοχυσία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε ο Ζάο.

Οι διαδηλωτές και βασικοί σύμμαχοι της υπό  κράτηση ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Κι κάλεσαν τις πολυάριθμες ένοπλες εθνοτικές ομάδες της Μιανμάρ να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό, τον εθνικό στρατό που έχει καταλάβει με τη βία την εξουσία.

Την Κυριακή, ο Στρατός Ανεξαρτησίας του Κατσίν (Kachin Independence Army), άλλη μία  ένοπλη ομάδα που παρότρυνε τον στρατό να σταματήσει την καταστολή των διαδηλωτών, ξεκίνησε θανατηφόρες επιθέσεις σε τουλάχιστον τέσσερα τάγματα της αστυνομίας στο Κράτσι, σύμφωνα με το Myanmar Now.

 Η Μιανμάρ διαθέτει εκατοντάδες και πιθανώς χιλιάδες ένοπλες πολιτοφυλακές σε μια χώρα όπου το κράτος έχει αναγνωρίσει 135 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, σύμφωνα με έκθεση του περασμένου έτους από την International Crisis Group που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Από αυτές, περίπου 20 είναι ένοπλες ένοπλες ομάδες με  πολιτικές και στρατιωτικές «φτερούγες».

Μια παράλληλη διοίκηση που ιδρύθηκε από μέλη των συμμάχων της Σου Κι, γνωστή ως Committee Representing Pyidaungsu Hluttaw, ή CRPH, συμφώνησε με τις μεγάλες εθνοτικές ομάδες για την ανάγκη μιας κυβέρνησης ενότητας που θα ανταγωνιζόταν για τη νομιμότητα της εξουσίας με τη χούντα, σύμφωνα με τον Sasa, ο οποίος μιλάει στο Bloomberg δίνοντας αυτό το όνομα και δηλώνοντας απεσταλμένος που εκπροσωπεί το εκδιωχθέν κοινοβούλιο της Μιανμάρ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η επιτροπή CRPH συνεργάζεται με διάφορες εθνοτικές ομάδες για τη σύνταξη του κειμένου ενός νέου συντάγματος, δήλωσε ο Sasa σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, χωρίς, ωστόσο, να τις ονομάσει. Θα προβλέπει ένα ομοσπονδιακό στρατό που θα επιτρέπει στις εθνικές μειονότητες να διατηρούν τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις, όπως είπε.

Ένας ομοσπονδιακός στρατός έχει «καταστεί απαραίτητος», είπε  προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες με τάξη θα μπορούσαν να ενταχθούν στη νέα οργάνωση αντί να καταστέλλουν τις διαδηλώσεις στο όνομα του Tatmadaw (έτσι ονομάζεται ο εθνικός στρατός). «Η κυβέρνηση που πρόκειται να σχηματίσουμε τον Απρίλιο θα ονομαστεί Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, οπότε θα θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν πιο συμπεριληπτική γίνεται», εξήγησε.

Κυβέρνηση Ενότητας

Ο αρχηγός του πραξικοπήματος Μιν Αούνγκ Χλενγκ προσπάθησε να απευθυνθεί σε διάφορους εθνοτικούς στρατούς για να τους εμποδίσει να ενωθούν. Νωρίτερα αυτό το μήνα αφαίρεσε τον στρατό Arakan από μια λίστα τρομοκρατικών ομάδων έπειτα από συγκρούσεις στη διάρκεια των οποίων ο στρατός Arakan αγωνίστηκε για περισσότερο αυτονομία στο δυτικό κράτος της Ρακίν.

Σε απάντηση στην επίθεση της εθνοτικής ένοπλης ομάδας, Karen National Union, το Σάββατο, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός MRTV δήλωσε ότι η KNU διαβεβαίωσε τη χούντα ότι μια αδίστακτη ταξιαρχία ήταν υπεύθυνη για τα πλήγματα και έδωσε το πράσινο φως στον εθνικό στρατό για αντίποινα. Οι προσπάθειες για να πλήξουν τον Phado Kwe Htoo Win, δεύτερος τη τάξει στην KNU, ήταν ανεπιτυχείς.

Ενώ η KNU την περασμένη εβδομάδα είπε ότι είχε λάβει πρόσκληση για συνάντηση με τον Μιν Αούνγκ Χλενγκ, σκοπεύει να το κάνει μόνο αφού ο στρατός ικανοποιήσει μια σειρά αιτημάτων που περιελάμβαναν τη μεταφορά εξουσίας σε μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

«Για χάρη της χώρας μας στην οποία έχουμε μεγαλώσει μαζί και προς όφελος του λαού, η KNU περιμένει την εφαρμογή των παραπάνω απαιτήσεων», αναφέρει η επιστολή που υπέγραψε ο πρόεδρος της KNU, στρατηγός Saw Mutu Sae Poe.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg