Κόσμος
Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2007 12:08

Αρχισαν πάλι οι διαπραγματεύσεις Σερβίας-Ε.Ε. για σύνδεση

Σερβία και Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης, μετά από μονοετή διακοπή με νέο επίσημο γύρο συνομιλιών στις Βρυξέλλες, παρουσία του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν και του επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Μπόζινταρ Ντζέλιτς.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Σέρβων αξιωματούχων το 80% του κειμένου της συμφωνίας έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και με βάση το ρυθμό που ακολουθήθηκε νωρίτερα, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται δύο τεχνικές συνεδριάσεις και δύο επίσημοι γύροι διαπραγματεύσεων, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί έως το τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο, η πλήρης συνεργασία των σερβικών αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) παραμένει όρος για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης με την Ε.Ε.

Ο σημερινός γύρος συνομιλιών που θα διεξαχθεί στην έδρα της Ε.Ε. έχει και συμβολική σημασία καθώς αποτελεί ένδειξη πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων Ε.Ε. - Σερβίας.

Ο κ. Ντζέλιτς την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και Στρασβούργο όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η υπουργός Επιστημών της Σερβίας, ¶να Πέσικαν θα υπογράψει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συμφωνία για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη που θα επιτρέψει στη χώρα να έχει πρόσβαση σε κονδύλια 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την ένταξη στην Ε.Ε. Μπόζινταρ Ντζέλιτς δήλωσε ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ένωση είναι η πρώτη υπόσχεση που η νέα κυβέρνηση της Σερβίας εκπληρώνει στον ένα μήνα διακυβέρνησης.

Η απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. Σερβίας ελήφθη στις 3 Οκτωβρίου 2005, οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 10 Οκτωβρίου του ίδιου μήνα στο Βελιγράδι.

Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν στις 3 Μαϊου του 2005 με βάση την αρνητική έκθεση της γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για τη συνεργασία των σερβικών αρχών με το δικαστήριο, δηλαδή την αποτυχία σύλληψης του πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντιτς.