Αθλητικά
Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021 11:50

Μουντιάλ 2022: Η γερμανική ομοσπονδία απορρίπτει την ιδέα του μποϊκοτάζ

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB) εξέφρασε την αντίθεσή της σε ένα ενδεχόμενο μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2022, όμως υπογράμμισε πως θα είναι στο πλευρό της Εθνικής ομάδας για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ, δήλωσε ο πρόεδρός της την Παρασκευή (26/03).

Η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB) εξέφρασε την αντίθεσή της σε ένα ενδεχόμενο μποϊκοτάζ του Μουντιάλ 2022, όμως υπογράμμισε πως θα είναι στο πλευρό της Εθνικής ομάδας για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ, δήλωσε ο πρόεδρός της την Παρασκευή (26/03).

Την Πέμπτη (25/03), οι παίκτες της «νασιονάλμανσαφτ» παρατάχθηκαν πριν από την έναρξη του αγώνα εναντίον της Ισλανδίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ντούισμπουργκ φορώντας φανέλες που στην παράταξη των παικτών δίπλα-δίπλα εμφάνιζαν το μήνυμα «Human Rights («Ανθρώπινα Δικαιώματα»).

Η Εθνική Νορβηγίας πραγματοποίησε παρόμοια διαμαρτυρία την Τετάρτη (24/03), πριν από τον αγώνα της με το Γιβραλτάρ, όταν οι παίκτες τους φόρεσαν μπλουζάκια με το μήνυμα: «Ανθρώπινα δικαιώματα, εντός κι εκτός γηπέδου».

Οι πρωτοβουλίες των ποδοσφαιριστών ήρθαν ως συνέχεια ανάλυσης της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία ανέφερε ότι τουλάχιστον 6.500 μετανάστες εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από τότε που η αραβική χώρα κέρδισε το δικαίωμα να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Η νορβηγική Τρόμσο (Α΄ Εθνική) ζήτησε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας της να εξετάσει το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως στη Γερμανία ο πρόεδρος της ομοσπονδίας (DFB), Φριτζ Κέλερ, είναι αντίθετος.

«Το Κατάρ έχει ξεκινήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις και έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος -αν και εξακολουθούν να υπάρχουν τρόποι- κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναιρέσει τις όποιες σκέψεις και φωνές για ένα μποϊκοτάζ», δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της DFB.

«Θα ήλπιζα να προωθήσω συγκεκριμένες αλλαγές και να τις εφαρμόσω πριν απονείμω το Παγκόσμιο Κύπελλο σε μια χώρα όπως το Κατάρ, όπου υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Αντ' αυτού, το Κατάρ πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο σαν ένα... άλμα εμπιστοσύνης, με την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην επίτευξη βελτιώσεων» σχολίασε ο Κέλερ.

Παράλληλα, η DFB επανέλαβε τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης που μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους νωρίτερα την Παρασκευή (26/03) πως «...η Εθνική ομάδα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της Γερμανίας κι ως εκ τούτου είναι καλό, όταν δεσμεύονται για τις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας».

Ο δε Κέλερ πρόσθεσε από την πλευρά του: «Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, οι οποίες είναι γραμμένες στο καταστατικό μας και να αφήνουμε τις φωνές μας να ακουστούν ανά πάσα στιγμή. Εάν κάποιος δεν μπορεί να υποστηρίξει μια δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει επειγόντως να επαναπροσδιορίσουν το ήθος του».