Η ΕΕ ήταν υπερβολικά επιφυλακτική, έχει επίγνωση του προϋπολογισμού για τα εμβόλια για την Covid-19 και πρέπει να αποχωρήσει από τη διεξαγωγή ενός «ανόητου πολέμου εμβολίων» με τη Βρετανία, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η ΕΕ ήταν υπερβολικά επιφυλακτική, έχει επίγνωση του προϋπολογισμού για τα εμβόλια για την Covid-19 και πρέπει να αποχωρήσει από τη διεξαγωγή ενός «ανόητου πολέμου εμβολίων» με τη Βρετανία, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν το 2019, συνέκρινε δυσμενώς την προσέγγιση της ΕΕ για τον εμβολιασμό με εκείνη της Βρετανίας όπου η ανάπτυξη ήταν πιο γρήγορη.
Ανέφερε επίσης ότι «δεν ήταν οπαδός» του μηχανισμού αδειοδότησης εξαγωγής της επιτροπής βάσει του οποίου οι χώρες έχουν την εξουσία να απαγορεύουν τις αποστολές.
«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στις ελεύθερες συναλλαγές», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στο πρόγραμμα HARDtalk του BBC. «Και έτσι δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να το κάνουμε».
«Πιστεύω ότι πρέπει να αποσυρθούμε από τον πόλεμο των εμβολίων. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για διάλογο, για συζητήσεις, για ανάπτυξη επιχειρημάτων και στις δύο πλευρές του καναλιού της Μάγχης. Κανείς στη Βρετανία, κανένας στην Ευρώπη δεν καταλαβαίνει γιατί είμαστε μάρτυρες, σύμφωνα με τις ειδήσεις, ενός ανόητου πολέμου εμβολίων… Δεν είμαστε σε πόλεμο και δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε σύμμαχοι.»
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι θα προτιμούσε την επιτροπή να επιλέξει διάλογο έναντι απειλών και ότι η επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν κάνει ένα μεγάλο λάθος στην προσέγγισή τους για την εφαρμογή του εμβολίου.
«Θα ήθελα τα κράτη μέλη και η επιτροπή να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την παροχή εμβολίων για κάθε έναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε. «Η Βρετανία βρίσκεται μπροστά για διαφορετικούς λόγους, επειδή η Βρετανία έλαβε την απόφαση να ακολουθήσει μια έκτακτη προσέγγιση βάσει αποφάσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιτροπή και τα μέλη των κρατών, είχαν μεγαλύτερη επίγνωση του προϋπολογισμού… Ήμασταν πολύ εγκρατείς.»
Το ζήτημα των εμβολίων και των καθυστερήσεων απασχόλησε τους ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι ζωτικής σημασίας η περαιτέρω συνεργασία για την επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δέχεται πυρά για τη διαχείριση της κατάστασης, στάθηκε στην «αθέτηση των συμφωνιών από πλευράς των φαρμακευτικών».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ERT ότι πιστεύει ότι η ΕΕ ήταν πολύ διστακτική στην προμήθεια και διανομή εμβολίων. Ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι υποστηρίζει την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν τηρούν τις συμβατικές τους δεσμεύσεις με την ΕΕ.
«Τέλος στην αφέλεια...Υποστηρίζω την θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υποστηρίζω το γεγονός ότι πρέπει να μπλοκάρουμε όλες τις εξαγωγές όσο οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τους Ευρωπαίους», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά το τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Οι Pfizer και Moderna τις τήρησαν. Η AstraZeneca όχι», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian και BBC