Το έτος 2021 οι περισσότεροι προσδοκούμε ότι θα σημάνει το τέλος της πανδημίας και όλοι συμφωνούμε ότι πλέον η κοινωνία έχει αλλάξει. Η αγορά έχει αλλάξει. Η οικονομία έχει αλλάξει.
Του Εμμανουήλ Βιτσαρά*
Το έτος 2021 οι περισσότεροι προσδοκούμε ότι θα σημάνει το τέλος της πανδημίας και όλοι συμφωνούμε ότι πλέον η κοινωνία έχει αλλάξει. Η αγορά έχει αλλάξει. Η οικονομία έχει αλλάξει. Και μπορεί αυτή τη φορά να μην είναι μόνη η χώρα μας αντιμέτωπη με τα προβλήματα της οικονομίας, αφού όλη η παγκόσμια κοινότητα βρέθηκε προ εκπλήξεων με τα πρώτα κιόλας συμπτώματα της πανδημίας, όμως η κάθε χώρα αντιλαμβάνεται το εύρος των προβλημάτων διαφορετικά. Και αυτό γιατί η πανδημία προκάλεσε ισχυρότατους κλυδωνισμούς στην οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα και ήταν η εφοδιαστική αλυσίδα, ο κλάδος που κλήθηκε να στηρίξει και να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας.
Όσον αφορά τις άμεσες συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι πλεονασμός να αναφερθούμε στο τι ακολούθησε σχετικά με τις πτήσεις, τα δρομολόγια των πλοίων και τα προβλήματα στις οδικές μεταφορές και πόσο δραματικές υπήρξαν οι διαφοροποιήσεις στους ναύλους, στη δυναμική και στη συνεργατικότητα των εμπλεκομένων. Το σημαντικό όμως για εμάς είναι ότι ο Σύνδεσμός μας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων με την Πολιτεία για τα μέτρα που ετέθησαν σε εφαρμογή έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στις εταιρείες του κλάδου μας, αλλά κυρίως στους εργαζόμενους και τους συνεργάτες τους που ανταποκρίθηκαν και ακόμα συνεχίζουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που συνάντησαν σε Ελλάδα και εξωτερικό λόγω περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν κατά περίπτωση. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σε κάποιες εταιρείες του κλάδου μας, το έργο διατηρήθηκε αμείωτο και ίσως και σε ακόμα ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως λόγω της φύσεως των δραστηριοτήτων τους. Όμως, υπήρξαν και πάρα πολλές άλλες, για τις οποίες η πτώση του κύκλου εργασιών ήταν κατακόρυφη. Όλοι, όμως, θα συμφωνήσουμε ότι οι περισσότερες εταιρείες κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν, με τον τρόπο και την πολιτική που η κάθε μία ακολούθησε, την πανδημία!
Ο Σύνδεσμός μας κατάφερε να είναι παρών σε όλες τις δύσκολες στιγμές και να προσφέρει την καλύτερη, αμεσότερη και πληρέστερη ενημέρωση στις εταιρείες-μέλη του. Μάλιστα, πολλές φορές κάποιοι παραπονέθηκαν για τον όγκο των πληροφοριών που παρείχαμε… όμως εμείς προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις καινοφανείς ανάγκες για γνώση και πληροφόρηση που αντιμετώπιζαν τα στελέχη των εταιρειών του κλάδου σε κάθε επίπεδο.
Αντίστοιχες ανάγκες δημιουργήθηκαν και με το θέμα του BREXIT, όπου πραγματικά φθάσαμε στις τελευταίες ημέρες του 2020 για να ληφθούν οι αποφάσεις για το πολυαναμενόμενο «διαζύγιο». Οι αντιδράσεις και οι χειρισμοί της Πολιτείας έπρεπε να είναι άμεσοι και οι επιχειρήσεις μας λειτούργησαν με άψογα αντανακλαστικά.
Ο ΣΥΝΔΔΕ&L έδωσε και πάλι το παρών με πλούσια και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση προς τα μέλη του, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε δίωρη διαδικτυακή ενημέρωση με εξειδικευμένο Τελωνειακό Σύμβουλο.
Παρ’ όλα αυτά χρειάστηκε να περάσουν κάποιες εβδομάδες έτσι ώστε να εξομαλυνθεί η αγορά και οι διαδικασίες πλέον να ολοκληρώνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Για τα θέματα αυτά υπήρξαν πολλές συζητήσεις και στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, όπου με την καινούργια του σύνθεση, δημιουργήθηκαν πέντε Παρατηρητήρια / Συντονιστικές Επιτροπές, το ένα εκ των οποίων το «Παρατηρητήριο Διεθνών, Εθνικών Μεταφορών & Υπηρεσιών 3PL» είναι κάτω από το δικό μας συντονισμό. Στο Παρατηρητήριο αυτό συμμετέχουν και άλλα μέλη του Συμβουλίου Εφοδιαστικής, εκπρόσωποι υπουργείων καθώς και σημαντικός αριθμός στελεχών από τις εταιρείες-μέλη μας.
Για εμάς βέβαια το μείζον θέμα που επιθυμούμε να διευθετηθεί μέσω του Συμβουλίου είναι το θέμα της αδειοδότησης, για το οποίο πρέπει επιτέλους να δοθούν λύσεις ουσιαστικές και απλουστευμένες για τις εταιρείες του κλάδου. Ο Σύνδεσμος, ως εκπρόσωπος των επιχειρήσεων του κλάδου θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την επίλυση θεσμικών θεμάτων τους. Για το λόγο αυτό, το παρόν Δ.Σ. του Συνδέσμου μας έχει ομόφωνα αποφασίσει να επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν την καθημερινή πρακτική και τη λειτουργία των εταιρειών του κλάδου και βέβαια να διερευνά και να τις προετοιμάζει για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Έτσι, για παράδειγμα, αν η έννοια της ψηφιοποίησης ακούγεται σαν κάτι νέο και το οποίο θα εφαρμoστεί στομέλλον, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ήδη έχει εναρμονισθεί με την πολιτική που ακολουθούν πολλές εταιρείες και αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.
Ολοκληρώνοντας, θεωρώ ότι ο ΣΥΝΔΔΕ&L οφείλει και είναι παρών σε όλα τα θεσμικά προβλήματα και ανάγκες που καθημερινά προκύπτουν για τις επιχειρήσεις του κλάδου με λόγο, προτάσεις και απόψεις που υποστηρίζουν με αντικειμενικότητα και σαφήνεια στιςπροτεινόμενες λύσεις αφού όλοι αποδεχόμαστε ότι η συνεργατικότητα μεταξύ των επιχειρήσεων, των θεσμών και των αρχών της Πολιτείας είναι απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.