Τα άτομα και οι επιχειρήσεις έρχονται διαρκώς αντιμέτωπα με μεγάλο αριθμό αποφάσεων, στις οποίες είναι εφικτό να ποσοτικοποιηθούν τα βασικά κόστη και οφέλη ενός μακροχρόνιου έργου.
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός
Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών
Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων
Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France
Τα άτομα και οι επιχειρήσεις έρχονται διαρκώς αντιμέτωπα με μεγάλο αριθμό αποφάσεων, στις οποίες είναι εφικτό να ποσοτικοποιηθούν τα βασικά κόστη και οφέλη ενός μακροχρόνιου έργου. Αυτό το σύγγραμα επιτρέπει στον υπεύθυνο λήψης αποφάσεων να πραγματοποιήσει τεκμηριωμένες επιλογές, οι οποίες παρουσιάζονται με βάση το χρόνο και τον κίνδυνο. Ενώ άλλα κριτήρια αξιολόγησης μπορούν να συνεισφέρουν στην αξιολόγηση των επενδύσεων, οι Bierman και Smidt θεωρούν ότι το κριτήριο της Καθαρής Παρούσας Αξίας (NPV) είναι το πιο αξιόπιστο μέτρο αξίας και πόσο σημαντικό είναι για όσους λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις (βλ. επίσης Κ. Ζοπουνίδης, Βασικές Αρχές Χρηματοοικονομικού Μάνατζμεντ, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2013).
Ένατη έκδοση: επιστροφή στις ρίζες
Στην ένατη έκδοση, αυτό το κλασικό εγχειρίδιο επιστρέφει στις ρίζες του ως μια σαφής και περιεκτική εισαγωγή σε αυτό το περίπλοκο αλλά ουσιαστικό θέμα της χρηματοοικονομικής των επιχειρήσεων (Corporate Finance). Ένα διευρυμένο θέμα αυτής της έκδοσης είναι η προσαρμογή στην αβεβαιότητα ενώ έχει προστεθεί και ένα εντελώς νέο κεφάλαιο που εξερευνά τη χρήση των πραγματικών δικαιωμάτων προαίρεσης. Επίσης, καλύπτει σε βάθος πολλά θέματα που δεν έχουν διερευνηθεί όπως:
Εύκολα κατανοητό και καλύπτοντας τις βασικές θεωρητικές αρχές του προϋπολογισμού κεφαλαίου (capital budgeting), το εγχειρίδιο αυτό πρόκειται να βοηθήσει τους αναγνώστες να λάβουν έξυπνες επενδυτικές αποφάσεις για επιχειρήσεις κάθε τύπου.
Δομή
Το βοβλίο αποτελείται από 18 κεφάλαια που καλύπτουν τα ακόλουθα θέματα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις μελέτης αφορούν πραγματικές αποφάσεις επενδύσεων μέσα σε επιχειρήσεις.
Το εγχειρίδιο αυτό απευθύνεται σε επιστήμονες και επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου καθώς και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές οικονομικών, χρηματοοικονομικών και τμημάτων οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ελληνικών ΑΕΙ.
Την ελληνική έκδοση επιμελήθηκαν οι Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Audencia Business School και Ευστράτιος Λιβάνης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Αγγελική Λιαδάκη, MSc του Εργαστηρίου Financial Engineering του Πολυτεχνείου Κρήτης και τον Γεώργιο Φακωτάκη, υποψήφιο διδάκτορα του ίδιου εργαστηρίου.