Πολιτική
Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 16:42

Οι επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, από τα θέματα που συζήτησαν Μητσοτάκης - Μισούστιν

Σε δηλώσεις, προσώρησαν ο  Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν που βρίσκεται στην Ελλάδα για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την συνάντησή τους  στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τη συνεισφορά της Ρωσίας στην ελληνική επανάσταση του 1821, αλλά και τις διαχρονικά καλές σχέσεις των δυο χωρών, εξήρε το πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Ρωσία «σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» η οποία -όπως είπε- «οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης «οι σύγχρονες προκλήσεις και οι ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση και όχι με αντιπαράθεση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ιδιότητα της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία «σας επιφορτίζει, κύριε πρωθυπουργέ, και με την ευθύνη της διαφύλαξης της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο». «Και αυτό είναι μεγάλο καθήκον, δεν είναι προνόμιο. Και πάντα ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις θέσεις σας, ειδικά αυτές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως η προσήλωσή σας στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου», προσέθεσε.

Αναφέρθηκε στο Κυπριακό, και εξήρε την σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μία λύση βασισμένη σε ένα ενιαίο Διζωνικό, Δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις. «Αυτές είναι θέσεις νομιμότητας, αρχών και ευθύνης» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού ως επίσκεψη με ξεχωριστή σημασία «καθώς σηματοδοτεί τη συμμετοχή της μεγάλης του χώρας στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης που οδήγησε τελικά στην ανεξαρτησία της Ελλάδος».

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι το 2021 έχει ανακηρυχθεί και Έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, και προσέθεσε ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών μας έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά. Γιατί μας συνδέουν η Ιστορία, ο Πολιτισμός, η κοινή μας Θρησκεία, οι δεσμοί που ξεκίνησαν από το Βυζάντιο, δυνάμωσαν μέσω των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και έγιναν συμμαχία με το ξέσπασμα του αγώνα του 1821».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη Φιλική Εταιρεία η οποία «ιδρύθηκε σε αυτοκρατορικό τότε έδαφος, στην Οδησσό» όπου όπως είπε, εκεί έδρασε και μεγαλούργησε οικονομικά ο μεγάλος μας ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης και από τη Ρωσία ξεκίνησε ο πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας.

Έκανε επίσης αναφορά στον μεγάλο Ρώσο λογοτέχνη Αλέξανδρο Πούσκιν ο οποίος «είχε δώσει πρώτος το σύνθημα με το ποίημα "Εμπρός Ελλάδα", το οποίο έγραψε πριν από ακριβώς 200 χρόνια, την 25η Μαρτίου του 1821. Και ήδη από τον Μάρτιο του '21, σε επιστολή του στον φίλο του Νταβίντοφ έγραφε σαν να ήταν ο ίδιος Έλληνας: "Όλες οι σκέψεις", έγραφε, "σε ένα σκοπό στρέφονται, στην ανεξαρτησία της αρχαίας πατρίδας"».

Υπενθύμισε τη συνεισφορά της Ρωσίας στην επανάσταση του 1821 και ανέφερε συγκεκριμένα: «Όταν η Ελληνική Επανάσταση κινδύνευσε, η Ρωσία βρέθηκε μαζί με άλλους συμμάχους, τις δύο άλλες τιμώμενες χώρες, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, που σήμανε και την οριστική νίκη κατά τον Οθωμανών. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν η επικράτηση της Ρωσίας στον πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1829 που οδήγησε τελικά στη υπογραφή του Πρωτοκόλλου το Λονδίνου που αποτελούσε ουσιαστικά τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους».

Επίσης, τόνισε ότι στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά, αλλά «ποτέ ωστόσο δεν κατέλυσαν τους ιστορικούς δεσμούς των λαών μας». Γι' αυτό -όπως είπε- «και στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί. Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά στην αναμέτρηση με το ναζισμό όπου και η Ελλάδα και η Ρωσία -η Σοβιετική Ένωση συνολικά τότε- πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος».

Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν εκτενώς με τον Ρώσο πρωθυπουργό θέματα οικονομικής συνεργασίας, τουρισμού, και τόνωσης του διμερούς εμπορίου.

«Και βέβαια κοινή μας προτεραιότητα -και να κλείσω με αυτό- είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Και καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται, εξετάσαμε τρόπους και συμφωνήσαμε στο πώς μπορούμε -το συντομότερο δυνατόν- να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων επισκεπτών στη χώρα μας. Είναι γνωστό ότι την αγαπούν και πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης και εμβολίων αλλά και αρνητικών τεστ, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό οι Ρώσοι επισκέπτες να μπορούν να έρχονται στην πατρίδα μας χωρίς να χρειάζεται να υποστούν επιπρόσθετους περιορισμούς» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Μ. Μισούστιν: Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας και προς άλλες κατευθύνσεις. Οι συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για την προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς» είπε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Όπως είπε κατά την συνάντηση επικαιροποιήθηκαν από κοινού όλες οι κατευθύνσεις της διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, και ευχαρίστησε «τους Έληνες εταίρους μας για τη διοργάνωση των συναντήσεων μας, για τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής απελευθερωτικής επανάστασης».

Ο κ. Μισούστιν είπε πως θεωρεί ότι αυτή η γιορτή είναι κοινή για τη Ρωσία και την Ελλάδα και εξήγησε τους λόγους: «Οι πρόγονοί μας πάντα στήριζαν τον ελληνικό λαό στον αγώνα του για την ελευθερία και είναι συμβολικό το γεγονός ότι πρώτος Κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας έγινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας, το αναφέρατε και εσείς κ. πρωθυπουργέ, και αντιστοίχως θα ήθελα να πω ότι έχουμε υποστηρίξει η μία χώρα την άλλη και σε άλλες ιστορικές στιγμές».

Ο κ. Μισούστιν προσέθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο κοινό έτος Ελλάδας- Ρωσίας, τώρα, το οποίο είναι Έτος Ιστορίας. Όπως είπε έχουν ήδη προετοιμαστεί εθνικά προγράμματα εκδηλώσεων και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει επίσημα αυτό το πρότζεκτ, κάτι πολύ σημαντικό για τους πολίτες των δυο χωρών. «Χάρη σε αυτό θα μπορέσουν να μάθουν καλύτερα τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των χωρών μας» είπε ο κ. Μισούστιν.

Ανέφερε ότι αναμφίβολα, ο κορωνοϊός επηρέασε την κοινή οικονομική δραστηριότητα, και ότι την προηγούμενη χρονιά το διμερές εμπόριο μειώθηκε κατά ένα τρίτο. Όπως είπε υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες στον τομέα των επενδύσεων, και συζητήσανε με τον κ.Μητσοτάκη λεπτομερώς αυτό το θέμα.

«Περισσότερη ζημιά υπέστη φυσικά ο τουρισμός. Οι ελληνικές Αρχές σταδιακά ανοίγουν τα σύνορα για τους ταξιδιώτες. Φυσικά, αυτό πρέπει να είναι ασφαλές για την υγεία των ανθρώπων. Συζητήσαμε τι μπορούμε κάνουμε σε αυτό τον τομέα» είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Η μάχη εναντίον του κορωνοϊού συνεχίζεται σε όλες τις χώρες. Ήδη από τώρα θα πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις που θα επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τις συνέπειες του για τις διμερείς μας κυρίως σχέσεις. Αναθέσαμε αυτό το θέμα στην μικτή κοινή ελληνορωσική επιτροπή μας για την οικονομική, βιομηχανική και επιστημονικοτεχνική συνεργασία. Ο στόχος της θα είναι να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας και την εμβάθυνση του διαλόγου σε όλους τους τομείς».

Τέλος, όπως είπε, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την επεξεργασία των νομικών θεμάτων που αφορούν τις διμερείς συμφωνίες, ενώ τόνισε ότι στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται συμφωνίες σε τομείς όπως υγεία, επικοινωνίες, πληροφορική και τεχνολογίες.