Αθλητικά
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007 14:53

Σωκράτης Κόκκαλης: «Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε»

Με το σύνθημα «ποτέ ξανά μαύρες δεκαετίες» και «ενωμένοι σαν γροθιά για έναν καλύτερο Ολυμπιακό» ο Σωκράτης Κόκκαλης ανακοίνωσε τις διοικητικές αλλαγές στην ομάδα του Πειραιά με το διορισμό του Πέτρου Κόκκαλη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου και του Ίλια Ίβιτς στο ρόλο του τεχνικού διευθυντή.

Ο πρόεδρος της «ευθρολευκης» ΠΑΕ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού και μίλησε για το όραμα του για την ομάδα.

Σωστή διοικητική λειτουργία

Σωκράτης Κόκκαλης: «Η σημερινή συνέντευξη αφορά την έγκυρη ενημέρωση για θέματα που έχουν σχέση με ορισμένες διοικητικές αλλαγές που θα γίνουν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός αυτής της χώρας. Έχοντας αυτή τη θέση είναι υποχρεωμένος να οργανωθεί στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και θα ανέφερα ως παράδειγμα τους αγγλικούς συλλόγους. Γι’αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε ορισμένες αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε την καλή πορεία που είχαμε ως τώρα και στο μέλλον. Ο Ολυμπιακός έχει δύο σκέλη: είναι μία ανώνυμη εταιρία, αλλά και μια ποδοσφαιρική ομάδα που απευθύνεται σε εκατομμύρια φιλάθλους οι οποίοι θέλουν ο Ολυμπιακός να είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα και να έχει καλές παρουσίες στην Ευρώπη. Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό πριν από 14 χρόνια, η ομάδα είχε περάσει μια μεγάλη ταλαιπωρία. Αυτή οφειλόταν σε μία κακοδιοίκηση, που είχε συνέπειες στο αγωνιστικό κομμάτι. Χωρίς σωστή διοικητική λειτουργία ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να είναι αγωνιστικά αυτό που θέλουμε. Εμείς έχουμε ήδη κάνει πολλά πράγματα που θα ήθελαν να έχουν κάνει κάποιες ομάδες».

Δεν γίνεται μία γενική αναδιοργάνωση στον Ολυμπιακό

«Δεν γίνεται μία γενική αναδιοργάνωση στον Ολυμπιακό. Η ομάδα θα λειτουργήσει έχοντας ένα ΔΣ και το οποίο θα είναι αυτό που όλοι γνωρίζετε. Η συμμετοχή του θα εντατικοποιηθεί στα δρώμενα του Ολυμπιακού. Μέχρι σήμερα το ΔΣ δεν είχε αυτή τη λειτουργία τόσο καλά οργανωμένη και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Εγώ θα είμαι πρόεδρος, ο κύριος Λούβαρης πρώτος αντιπρόεδρος και ο Σάββας Θεοδωρίδης μέλος, ενώ διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας θα αναλάβει ο Πέτρος Κόκκαλης και ο Ίλια Ίβιτς τεχνικός διευθυντής. Ο Γιάννης Χρυσικόπουλος θα είναι γενικός διευθυντής της ΠΑΕ. Η λειτουργία θα γίνεται υπό την εποπτεία του ΔΣ και κατά αυτόν τον τρόπο θα έχουμε πολύ καλύτερη λειτουργία σε όλα τα κομμάτια, και στο οργανωτικό και στο επιχειρηματικό. Οι νέοι άνθρωποι θα δώσουν μία καινούρια δυναμική, εμείς έχουμε μία εμπειρία και τις γνώσεις για να παίρνουμε τις αποφάσεις στο ΔΣ που θα βοηθούν την καλή λειτουργία της ομάδας. Όλοι είμαστε φίλαθλοι του Ολυμπιακού και θέλουμε να βλέπουμε μία ομάδα που θα παίρνει καλά αποτελέσματα, αλλά και θα αποδίδει ένα ελκυστικό ποδόσφαιρο, που θα μας ικανοποιεί. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον προπονητή μας, τον Τάκη Λεμονή, τον οποίο θα στηρίξουμε πλήρως. Η συνεργασία μας με τον Ίλια Ίβιτς αποσκοπεί σε αυτό το κομμάτι».

Οι νέοι

«Ο Ολυμπιακός δεν έχει μόνο μία ομάδα που συμμετέχει στη Σούπερ Λίγκα, αλλά έχει ομάδες στα πρωταθλήματα νέων. Είναι ένας ολόκληρος οργανισμός που θα πρέπει να κάνει ορισμένες κινήσεις και είμαστε βέβαιοι πως αυτό που πετύχαμε τόσα χρόνια θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Θα συνδυάζει την εμπειρία των εκ δεξιών μου (Λούβαρης, Θεοδωρίδης) και τις γνώσεις με τη δυναμική των εξ αριστερών μου (Ίβιτς, Π.Κόκκαλης, Χρυσικόπουλος)».

Eνωμένοι σαν μια γροθιά θα προχωρήσουμε

«Τα συνθήματα που λέγονται στο γήπεδο άλλες φορές λέγονται αρνητικά, άλλες θετικά. Η καλή οργάνωση είναι απαραίτητη ώστε να μην περάσει ο Ολυμπιακός ξανά δεκαετίες σαν κι αυτή που προηγήθηκε της διοίκησής μου. Έχουμε τις προϋποθέσεις και τη βούληση να συνεχίσει να είμαστε πρωτοπόροι. Για να είμαστε καλύτεροι στην Ευρώπη, πρέπει να οργανωθούμε ανάλογα. Ο Ολυμπιακός είναι εκατομμύρια κόσμου και πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως αν θέλουμε να γίνουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή ομάδα αυτό αφορά όλους, τη διοίκηση, το αγωνιστικό κομμάτι, τους παίκτες, αλλά και κυρίως τους φιλάθλους μας. Μόνο ενωμένοι και λειτουργώντας σαν μια γροθιά θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Δεν θέλω να ευχαριστήσω κανέναν για ό,τι έγινε ως σήμερα, γιατί θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στα δρώμενα του Ολυμπιακού από τη θέση τους στο ΔΣ».

Γιώργος Λούβαρης: «Δεν είναι ώρα για ευχαριστίες, αφού παραμένω ενεργός, παρά το γεγονός πως παύει η καθημερινή ενασχόληση που είχα για 14 χρόνια. Εύχομαι και πιστεύω πως το νέο σχήμα θα έχει μια συνέχεια καλύτερη από ό,τι μέχρι σήμερα. Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να υπήρχαν εντάσεις, αλλά πάντα σας αντιμετώπιζα με ισότητα και ισονομία».

Σάββας Θεοδωρίδης: «Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο για την αγάπη στο πρόσωπό μου. Στον Ολυμπιακό είμαστε ταγμένοι σαν στρατιώτες. Είμαστε υπερήφανοι γι’αυτό, πιστεύουμε στα νέα παιδιά και θα είμαστε δίπλα και στον Τάκη Λεμονή και τον Ίλια Ίβιτς. Ο κόσμος του Ολυμπιακού πρέπει να τους αγκαλιάσει και να γεμίσει το γήπεδο. Ο Ολυμπιακός θα προχωρήσει μπροστά και ο κόσμος να είναι σίγουρος πως έρχονται κι άλλα τρόπαια».

Πέτρος Κόκκαλης: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη και την ανάθεση αυτού του πολύ σημαντικού πόστου τη διοίκηση. Εγώ και οι συνεργάτες μου οφείλουμε να εργαστούμε για το μέλλον του Ολυμπιακού, να εξασφαλίσουμε να έχει τις δυνατότητες να επιτυγχάνει αυτό που ονειρευόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Οι εργαζόμενοι στον Ολυμπιακό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τα δικά μας όνειρα, αλλά και τα όνειρα όλων των φιλάθλων. Σαν διευθύνων σύμβουλος θα είμαι υπόλογος στο ΔΣ. Είμαι χαρούμενος που αυτό το ΔΣ αποτελεί οξύμωρο συνδυασμό εταιρίας και ιδέας. Πιστεύω πως θα πάμε πάρα πολύ καλά. Έχουμε πάει πάρα πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και έχουμε να πάμε πολύ μπροστά ακόμη. Θα χρειαστεί καλή συνεργασία και μεγάλη προσπάθεια. O σκόπός του Ολυμπιακού είναι να κάνει τη ζωή μας καλύτερη».

Ίλια Ίβιτς: «Δεν είμαι άνθρωπος που λέει μεγάλα λόγια και προτιμά να μιλά η δουλειά μου. Δεν σας κρύβω πως όταν πριν μια εβδομάδα με πήρε ο Πέτρος Κόκκαλης συγκινήθηκα, γιατί με αυτή την ομάδα με δένουν ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί. Ήταν η πρώτη μου ομάδα στην Ελλάδα και ήταν ο λόγος που έμεινα κι έκανα οικογένεια εδώ. Η επιλογή του κύριου Σωκράτη και του κυρίου Πέτρου Κόκκαλη με τιμά πολύ και με γεμίζει ευθύνες απέναντί τους, αλλά και απέναντι στον κόσμο του Ολυμπιακού, που από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα με αγκάλιασε. Ακόμη και όταν ερχόμουν ως αντίπαλος με χειροκροτούσε και δεν τους ξέχασα ποτέ. Από τη θέση του τεχνικού διευθυντή θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και όλα αυτά τα χρόνια που έχω ως ποδοσφαιριστής και ως τεχνικός διευθυντής θα με βοηθήσουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Λούβαρη, που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γνώρισα στην Ελλάδα. Θα χρειαστώ τη βοήθειά του και τις συμβουλές του. Δεν θα ήταν σωστό τέλος να ευχαριστήσω την πρώην μου ομάδα, την ΑΕΚ, που μου έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσω αυτή τη δουλειά».

«Θα γίνουν οι μεταγραφές»

Σωκράτης Κόκκαλης: «Η σημερινή συνέντευξη Τύπου αφορά στις διοικητικές αλλαγές και αυτές έχουν σχέση και με τις μεταγραφές του Ολυμπιακού. Να είστε σίγουροι πως ο Ολυμπιακός θα κάνει τις μεταγραφές που πρέπει να κάνει. Όταν υπάρχουν πραγματικές μεταγραφές θα ενημερωθείτε. Εδώ κάνουμε virtual μεταγραφές, σαν ηλεκτρονικό παιχνίδι. Όταν υπάρξουν πραγματικές και έγκυρες πληροφορίες θα σας καλέσουμε να τις μάθετε. Μέχρι τότε έχετε την ελευθερία να γράφετε ό,τι θέλετε. Βγαίνει ο καθένας και λέει θέλω μεταγραφές. Κι εγώ θέλω πολλά πράγματα. Επειδή δυστυχώς ή ευτυχώς ο Ολυμπιακός από το Φεβρουάριο θεωρείται σίγουρος πρωταθλητές, όλος ο Τύπος και οι φίλαθλοι ασχολούνται με τις μεταγραφές. Οι μεταγραφές θα γίνουν σίγουρα. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς καμία ανησυχία. Σύντομα, με τις εισηγήσεις του τεχνικού διευθυντή σε συνεργασία με τον προπονητή θα αποφασίσουμε ποιες μεταγραφές πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός. Εμείς δεν λέμε αυτό που κάνει ο Παναθηναϊκός, ότι φτιάχνουμε νέα ομάδα που θα αποδώσει σε πέντε χρόνια. Αυτά τα έλεγαν κάποιοι άλλοι που σήμερα απέτυχαν. Θα δώσουμε βάρος στις ακαδημίες μας γιατί πλέον και η UEFA επιβάλει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός παικτών που θα προέρχεται από ακαδημίες. Βέβαια αυτές δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός τροφοδότης του Ολυμπιακού. Ούτε ο Ολυμπιακός μπορεί να φέρνει παίκτες που έχουν στο μυαλό τους μόνο το χρήμα. Εμείς θέλουμε να βλέπουμε τον Ολυμπιακό όσο καλύτερο γίνονται. Οι εισηγήσεις για μεταγραφές θα έρχονται στο διοικητικό συμβούλιο και θα τις μαθαίνετε κι εσείς (ΜΜΕ) που από ό,τι βλέπω έχετε καλές διασυνδέσεις».

Tηρουμένων των αναλογιών...

«Ζούμε σε μία χώρα που δεν μπορεί να συγκριθεί από καμία άποψη με μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία. Ο Ολυμπιακός ποτέ δεν θα μπορέσει να είναι στα ίδια επίπεδα λόγω της διαφοράς μεγέθους της ελληνικής αγοράς. Το θέμα είναι να μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει ισοσκελισμένους ισολογισμούς, γιατί αν κάποια στιγμή αυτός που βάζει τα λεφτά πει κάποια στιγμή πως δεν βάζει άλλα χρήματα, η ομάδα θα πάει για.. φούντο. Πάρτε για παράδειγμα την Τσέλσι. Αν αύριο ο κύριος Αμπράμοβιτς πει φεύγω, θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Εμείς δεν πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό. Υπάρχουν ομάδες που για μας αποτελούν μοντέλο λειτουργίας». «Εγώ δεν θέλω αν αποχωρήσω μια μέρα από τον Ολυμπιακό να αφήσω πίσω μου συντρίμμια», κατέληξε ο κ.Κόκκαλης.