Περισσότεροι από 600 συλληφθέντες από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα στη Μιανμάρ αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα, όπως έγινε γνωστό.
Περισσότεροι από 600 συλληφθέντες από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα στη Μιανμάρ αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα, όπως έγινε γνωστό.
“Σήμερα απελευθερώσαμε 360 άνδρες και 268 γυναίκες από τη φυλακή Ινσέιν” στη Ρανγκούν, δήλωσε αξιωματούχος του σωφρονιστικού ιδρύματος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Μεταξύ των ανθρώπων που απελευθερώθηκαν ήταν “πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, καθώς και άνθρωποι που συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύκτας ή κάποιοι που απλώς είχαν βγει να αγοράσουν κάτι”, ανέφερε μέλος μιας ομάδας νομικής υποστήριξης που επεσήμανε ότι είδε 15 λεωφορεία να αναχωρούν από τη φυλακή.
Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP). Πολλοί εξ αυτών κρατούνται σε μυστικές τοποθεσίες και δεν εκπροσωπούνται νομικά. Εκατοντάδες “θεωρούνται αγνοούμενοι”, έχει καταγγείλει ο ΟΗΕ, με έναν εμπειρογνώμονα του οργανισμού να κάνει λόγο για ενδεχόμενα “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” στη Μιανμάρ.
Η χούντα στοχοθετεί και τους δημοσιογράφους. Ο Θέιν Ζάου, φωτογράφος του Associated Press, κατηγορείται ότι “έσπειρε τον τρόμο και διέδωσε ψευδείς ειδήσεις”. Σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου της Ρανγκούν.
Νέες κινητοποιήσεις
Ακτιβιστές στη Μιανμάρ σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις εναντίον της χούντας σήμερα, μία ημέρα αφού ένα 7χρονο κορίτσι σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στην πόλη Μάνταλεϊ.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται μια σιωπηλή απεργία. Πολλές επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές, ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι διαδηλωτές οργάνωσαν ολονυκτίες με κεριά στη διάρκεια της νύκτας σε συνοικία της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας της Μιανμάρ, και στην Θάχτον στην πολιτεία Μον.
Οι στρατιώτες πυροβόλησαν τον πατέρα της, αλλά σκότωσαν το κορίτσι που καθόταν στην αγκαλιά του μέσα στο σπίτι τους, δήλωσε η αδελφή της στον ιστότοπο Myanmar Now. Δύο ακόμη άνδρες σκοτώθηκαν στην ίδια πόλη. Σύμφωνα με την AAPP, τουλάχιστον 275 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος.
Ολοένα και περισσότεροι πολίτες που δεν συμμετέχουν στις φιλοδημοκρατικές κινητοποιήσεις γίνονται στόχος των δυνάμεων ασφαλείας, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children εξέφρασε “τη φρίκη της που παιδιά συνεχίζουν να είναι μεταξύ των στόχων”, ενώ αναφέρθηκε σε περίπου 20 ανηλίκους που σκοτώθηκαν τις επτά τελευταίες εβδομάδες.
Νέα αναβολή της δίκης
Σήμερα επρόκειτο να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου η ανατραπείσα ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι εναντίον της οποίας η χούντα έχει απαγγείλει μια σειρά κατηγοριών. Όμως η ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε και πάλι λόγω κακής σύνδεσης στο διαδίκτυο, καθώς πολλά δίκτυα wifi παραμένουν κομμένα εδώ και πολλές ημέρες στη Μιανμάρ.
“Αναβλήθηκε για την 1η Απριλίου”, δήλωσε ο Κιν Μάουνγκ Ζάου, δικηγόρος της 75χρονης ηγέτιδας, την οποία δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση να επισκεφθεί.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters