Εντείνονται οι διεργασίες μία ανάσα πριν από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. Παράλληλα με τις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο -οπότε και εορτάζονται τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης- αναμένεται να υπάρξει επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Εντείνονται οι διεργασίες μία ανάσα πριν από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Παράλληλα με τις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο -οπότε και εορτάζονται τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης- αναμένεται να υπάρξει επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Να σημειωθεί εδώ πως στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής -που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη- θα συμμετάσχει ο Τζο Μπάιντεν. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής «για να μοιραστούμε τις απόψεις μας για τη μελλοντική συνεργασία μας» και πρόσθεσε «ώρα να ανοικοδομήσουμε τη διατλαντική συμμαχία μας».
Το «μενού» της Συνόδου θα περιλαμβάνει τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Άγκυρα, ωστόσο το χθεσινό προσχέδιο της κοινής δήλωσης δεν ικανοποίησε την ελληνική και την κυπριακή πλευρά και σήμερα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία θεωρεί προβληματικό το περιεχόμενο του προσχεδίου, ενώ και η Αθήνα εκτιμά ότι η διατύπωση δεν αντανακλά την πιο ισορροπημένη προσέγγιση που είχε υιοθετηθεί στην έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύνοδος ΝΑΤΟ
Χθες στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας, που σε δήλωσή του ανέφερε πως «ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να εκφραστεί η ελληνική άποψη, ότι το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία χωρών που βασίζονται στη δημοκρατία, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και ότι συμπεριφορές οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη Συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της». Μάλιστα στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να έχει μία πρώτη σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Στη Σούδα
Να σημειωθεί πως χθες το αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών USS Dwight D. Eisenhower -που είναι ελλιμενισμένο στη ναυτική βάση της Σούδας- επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών - Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Η βάση της Σούδας είναι η μόνη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει αμερικανικά πλοία αυτού του μεγέθους καθώς η χώρα μας ενισχύει και επενδύει στην αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεών της, η στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία».
«Η βάση αποτελεί σημείο αναφοράς της αμυντικής μας συνεργασίας. Η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζω ακόμα την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν αλλά και την προσωπική του δέσμευση να προάγουμε τη σχέση αυτή σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.