Πολιτιστικά
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007 19:36

Στην Ελλάδα και πάλι άγαλμα του Απόλλωνος Λυκείου που είχε κλαπεί στην Κρήτη

Αντίγραφο αγάλματος του Απόλλωνος Λυκείου που είχε κλαπεί από την αρχαιολογική συλλογή της Γόρτυνας στην Κρήτη, επεστράφη στην Ελλάδα από τον Ελβετό έμπορο τέχνης David Cahn, ύστερα από απαίτηση του ελληνικού κράτους προς τον κ. Cahn να το παραδώσει άνευ όρων ή ανταλλάγματος, όπως και συνέβη.

Το άγαλμα, το οποίο προσωρινά βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προέρχεται από τις ανασκαφές του Halberr, τον 19ο αιώνα, στο ιερό του Πυθίου Απόλλωνα στην Γόρτυνα Κρήτης.

Πρόκειται για αντίγραφο του Απόλλωνος Λυκείου, έργου του 4ου αιώνα π.Χ., το οποίο ήταν στημένο στο Λύκειον γυμνάσιο της Αθήνας και αποδίδεται στον Πραξιτέλη ή στη σχολή του.

Η κλοπή του, διαπιστώθηκε το Μάρτιο του 1991, μαζί με εννέα ακόμα αρχαία αντικείμενα της ρωμαϊκής περιόδου, οπότε και το υπουργείο Πολιτισμού είχε ενημερώσει την Ιντερπόλ.

Η Ιντερπόλ, 16 χρόνια μετά, και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου του 2007, ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού ότι το κλεμμένο άγαλμα εντοπίστηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας. Το άγαλμα του Απόλλωνος Λυκείου, είχε πωληθεί στις 13 Μαρτίου του 2007, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, από Βρετανό αρχαιοπώλη σε Γερμανό συλλέκτη έργων τέχνης, με τη διαμεσολάβηση του Ελβετού αρχαιοπώλη David Cahn.

Το άγαλμα εισήχθη στην Ελβετία στις 22 Μαρτίου και ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του ελληνικού κράτους και των ελβετικών αρχών, ο David Cahn αποφάσισε να το παραδώσει εξωδίκως, ανεπιφύλακτα και άνευ όρων, στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την έκβαση αυτή δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος σημείωσε ότι «μια πολιτική που έχουμε χαράξει εδώ και καιρό παράγει σταθερά τις θετικές της συνέπειες», τον επαναπατρισμό, δηλαδή, αντικεμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία με παράνομο τρόπο έχουν βγει από τη χώρα.

ΑΠΕ