Την έντονη διαμαρτυρία τους και την κάθετη αντίθεσή τους στην εφαρμογή των self-tests για την ανίχνευση του αντιγόνου SARS-CoV-2 από τους πολίτες δηλώνει η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής, (Μικροβιολόγοι) όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.
Την έντονη διαμαρτυρία τους και την κάθετη αντίθεσή τους στην εφαρμογή των self-tests για την ανίχνευση του αντιγόνου SARS-CoV-2 από τους πολίτες δηλώνει η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής, (Μικροβιολόγοι).
Πρόκειται για τις γνωστές ταχείες δοκιμασίες ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού (rapid tests) με απλουστευμένη εκτέλεση, ώστε να μπορεί και ο μη ειδικός (ο κάθε πολίτης) να τις χρησιμοποιήσει ακόμη και στο σπίτι του (home testing) ή να τις εκτελέσει με τη βοήθεια του φαρμακοποιού του.
Όπως αναφέρουν, με ανακοίνωση τους, τα τεστ αποτελούν ιατρική πράξη που μόνο γιατροί μπορούν να πραγματοποιούν ενώ μπορεί να προκύψουν λάθος αποτελέσματα από τη χρήση τους
Όπως τονίζουν επίσης, το χειρότερο είναι η περαιτέρω διασπορά του ιού μέσω των κοινών σκουπιδιών, αφού πρόκειται για μολυσματικά απόβλητα που σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να αποτεφρώνονται από πιστοποιημένο φορέα, όπως προβλέπεται από την ειδική νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Στην περίπτωση εκτέλεσης των τεστ αυτών σε χώρους όπως τα φαρμακεία, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες βιολογικής ασφάλειας που τηρούνται σε οργανωμένα ιατρεία νοσοκομείων ή ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας με τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού από τον δειγματολήπτη και απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, σε δοχεία συλλογής αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων και η απομάκρυνσή τους να γίνεται από διαπιστευμένους φορείς» αναφέρουν..
Για το λόγο αυτό, οι γιατροί βιοπαθολόγοι έχουν προτείνει την διάθεση των τεστ αυτών στις επίσημες δομές υγείας όπως τα κέντρα υγείας, τις ΤΟΜΥ, τα ΠΕΔΥ και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια προκειμένου τα τεστ να διενεργούνται με όλους τους κανόνες ασφαλείας και με σωστή αξιολόγηση και καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID-19 για την επιτήρηση και τον έλεγχο της πανδημίας. Επισημαίνουν μάλιστα ότι παρότι ο μοριακός έλεγχος για κορωνοϊό έχει κοστολογηθεί, συνεχίζει να μην συνταγογραφείται από τον ΕΟΠΥΥ.
Προβλήματα ακρίβειας
Οι βιοπαθολόγοι επισημαίνουν ακόμη την πιθανότητα ανακριβών αποτελεσμάτων στην περίπτωση που δεν γίνει σωστή λήψη του δείγματος από τον πολίτη, πράγμα φυσικό αφού δεν διαθέτει εμπειρία και γνώση για τη σωστή τήρηση των οδηγιών εκτέλεσης του τεστ (π.χ. προετοιμασία, μεταχείριση του δείγματος κλπ.).
Επίσης, βάσει των οδηγιών των επίσημων οργανισμών δημόσιας υγείας (WHO, ECDC, CDC, FDA):