Η προστασία κρίσιμης σημασίας υποθαλάσσιων καλωδίων θα είναι το αντικείμενο ενός νέο πλοίου που θα ναυπηγηθεί για το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.
Η προστασία κρίσιμης σημασίας υποθαλάσσιων καλωδίων θα είναι το αντικείμενο ενός νέο πλοίου που θα ναυπηγηθεί για το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.
Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, προειδοποίησε πως «τα φώτα θα έσβηναν» εάν χάνονταν εθνικές υποδομές, και τα καλώδια είναι «απίστευτα σημαντικά».
Επίσης είπε στο BBC πως η Ρωσία έχει δείξει «βαθύ ενδιαφέρον» για τα καλώδια, και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν «βαθιά εκτεθειμένο» εάν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Τη Δευτέρα αναμένεται η δημοσίευση του «defence command paper» του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομέρειες για τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις με βάση συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί ύστερα από την εξέταση της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής εθνικής άμυνας. Ωστόσο, κάποια πράγματα γνωστοποιήθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα, όπως η αύξηση της «οροφής» στο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Προηγουμένως είχαν υπάρξει δεσμεύσεις για μείωση, με μέγιστο επίπεδο τις 180 ως τα μέσα της δεκαετίας του 2020, ωστόσο πλέον είναι δυνατή η αύξησή τους στις 260.
Ο Γουάλας είπε ότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί πως η πυρηνική αποτρεπτική ισχύς της χώρας θα παραμείνει με αυτόν τον τρόπο αξιόπιστη, ενώ και πάλι θα παραμείνει χαμηλότερα από άλλες χώρες- όπως η Γαλλία, που έχει 300.
Εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων εκτείνονται ανά τον κόσμο, συνδέοντας διαδικτυακά και τηλεπικοινωνιακά χώρες και ηπείρους. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έχει τονίσει πως είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και τις επικοινωνίες μεταξύ κυβερνήσεων, και υπάρχει «κίνδυνος δολιοφθοράς» λόγω του «υποβρυχιακού πολέμου».
Το νέο πλοίο (Multi Role Ocean Surveillance) θα διαθέτει «προηγμένους αισθητήρες» και θα έχει έναν αριθμό τηλεχειριζόμενων και αυτόνομων υποβρύχιων drones που θα συλλέγουν δεδομένα.
Το σκάφος, που θα έχει πλήρωμα 15 ατόμων και αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2024, θα επιχειρεί τόσο σε βρετανικά όσο και σε διεθνή ύδατα.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε πως θα μπορεί να συμβάλλει και σε άλλες αποστολές, όπως πχ επιχειρήσεις και ασκήσεις στην Αρκτική.
Το 90% των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως διέρχονται από υποθαλάσσια καλώδια- και έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες πως θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις. Αμερικανικές και βρετανικές πηγές των χώρων των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν υποστηρίξει πως ρωσικά υποβρύχια «επιχειρούν επιθετικά» κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια στον Ατλαντικό.