Κόσμος
Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 09:40

Η Μαφία στρατολογεί νέους μέσω TikTok

Μεταξύ βίντεο για μακιγιάζ ή χορευτικά νούμερα, στην πλατφόρμα TikTok εμφανίζονται και βίντεο της ιταλικής Μαφίας, με τα οποία επιδιώκει να στρατολογήσει νέους.

Από την έντυπη έκδοση

Μεταξύ βίντεο για μακιγιάζ ή χορευτικά νούμερα, στην πλατφόρμα TikTok εμφανίζονται και βίντεο της ιταλικής Μαφίας, με τα οποία επιδιώκει να στρατολογήσει νέους.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η ναπολιτάνικη Μαφία χρησιμοποιεί πλέον τη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων για να προσεγγίζει νέους, ο Μαρτσέλο Ραβενούτο, ειδικός σε ζητήματα Μαφίας από το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, τονίζει: «Το TikTok έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για τη Μαφία. Με βίντεο που δείχνουν νεαρά μέλη της οργάνωσης πάνω σε μηχανές να εισβάλλουν σε συνοικίες της πόλης, στέλνει το μήνυμα ότι ελέγχει την περιοχή».

Σκοπός αυτού του τύπου βίντεο είναι να σπείρουν τον φόβο και να δείξουν ότι σε ορισμένες συνοικίες η Μαφία έχει το πάνω χέρι και όχι οι ιταλικές αρχές, δηλώνει στην εφημερίδα La Repubblica ο εισαγγελέας Φεντερίκο Καφιέρο ντε Ράχο, επικεφαλής υποθέσεων για το ιταλικό οργανωμένο έγκλημα. Για τους ειδικούς δεν είναι τυχαίο ότι η Μαφία χρησιμοποιεί το TikTok, μιας και η διαδικτυακή πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως μεταξύ των νέων.

«Θα ήταν λάθος να νομίσουμε ότι εν έτει 2021 η Μαφία εμφανίζεται σαν την ταινία “O νονός” με καπελάκι και κοντόκανη καραμπίνα», λέει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κάρλο Μπονίνι. «Σήμερα η επίδειξη ισχύος περνά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη Μαφία να εμφανίζεται πιο σύγχρονη από ποτέ».

Σε ένα βίντεο στο TikTok ένας κουκουλοφόρος ισχυρίζεται ότι βγάζει 300 ευρώ τη μέρα για να κρατάει τσίλιες. Σε ένα άλλο βλέπουμε κάποιον σε κατ’ οίκον περιορισμό να πριονίζει το «βραχιολάκι» που υποχρεούται να φορά για να τον παρακολουθεί η αστυνομία.

Ο εισαγγελέας Φεντερίκο Καφιέρο ντε Ράχο λέει ότι νομικά είναι ελάχιστα αυτά που μπορεί να κάνει η ιταλική Δικαιοσύνη για να απαγορεύσει την ανάρτηση αυτού του οπτικοακουστικού υλικού. Διότι, όπως υπογραμμίζει, τα βίντεο που δεν δείχνουν εγκληματικές ενέργειες παρά μόνο φαντασιώσεις εξουσίας ή επίδειξη πλούτου μπορεί να θεωρούνται προκλητικά, είναι όμως νόμιμα.