Από τα μέσα Ιανουαρίου τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ακολουθούν παγκοσμίως μια πτωτική πορεία, η οποία έχει αποδοθεί σε ένα βαθμό στην συνεισφορά των εμβολιασμών και σε ένα άλλο στο γεγονός πως η πανδημία έχει ήδη μολύνει αρκετό κόσμο και άρα ενδεχομένως να έχει περάσει η δύσκολη φάση.
Από τα μέσα Ιανουαρίου τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ακολουθούν παγκοσμίως μια πτωτική πορεία, η οποία έχει αποδοθεί σε ένα βαθμό στην συνεισφορά των εμβολιασμών και σε ένα άλλο στο γεγονός πως η πανδημία έχει ήδη μολύνει αρκετό κόσμο και άρα ενδεχομένως να έχει περάσει η δύσκολη φάση.
Σε κάποιες επίσης περιπτώσεις οι επιδημιολόγοι πιστεύουν πως τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, ειδικά στις φτωχότερες κοινότητες μαύρων της Αφρικής, είναι πιθανό να έχουν δημιουργήσει ένα φυσικό εμπόδιο για τις νέες μολύνσεις, χτίζοντας δηλαδή ένα φυσικό τείχος ανοσίας.
Σε ένα μικρότερο βαθμό η πτώση των κρουσμάτων αποδόθηκε στην βελτίωση του καιρού, επιχείρημα το οποίο βασίστηκε στη στις χώρες του βόρειου ημισφαίριου όπου πέφτουν οι λοιμώξεις. Η εκτίμηση αυτή, ωστόσο, συναντάει αρκετές ενστάσεις, με βασική το γεγονός πως εξάρσεις του ιού έχουν παρατηρηθεί σε ιδιαίτερα θερμές συνθήκες
Η Βραζιλία, για παράδειγμα, βρίσκεται εν μέσω καλοκαιριού και παρόλα αυτά είναι ανάμεσα στις πιο σφοδρά πληγείσες χώρες που παλεύουν ακόμα να ρίξουν τα κρούσματα. Μια εξήγηση άλλωστε για τους «επίμονους» αριθμούς των μολύνσεων της Βραζιλίας αποτελεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που έχει εντοπιστεί και κυκλοφορεί στη χώρα αναδεικνύοντας τη σημασία που των στελεχών και την αναγκαιότητα ελέγχου τους.
Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο επιδημιολογικό κλίμα, η Ευρώπη βιώνει το τρίτο της πανδημίας. Οι προειδοποιήσεις για εκθετική αύξηση των λοιμώξεων στη Γερμανία, η επιβολή του νέου lockdown στο Παρίσι και άλλες γαλλικές περιοχές και η αναβολή της χαλάρωσης στην Ελλάδα βάζοντας σε εφαρμογή τις «βαλβίδες αποσυμπίεσης» υπογραμμίζουν ακριβώς αυτή την υγειονομική κατάσταση στην Ευρώπη όπου ο κορωνοϊός δυναμώνει για άλλη μια φορά.
Αναφερόμενος στο τρίτο κύμα που «χτυπάει» τη χώρα μας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης,εκτίμησε πως για την ώρα «ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν». Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, όπως ανέφερε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, την Παρασκευή.
Από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης προέβλεψε πως για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα σημειώνεται επιδείνωση των επιδιμιολογικών δεικτών, με τη χώρα μας να καταγράφει αύξηση θανάτων και κρουσμάτων αγγίζοντας μάλιστα επίπεδα ρεκόρ, όπως είπε. Ωστόσο, ο κ. Παυλάκης εντόπισε άλλη μία «παρενέργεια». Την ώρα που όλοι αναμένουμε την κορύφωση της πανδημίας η οποία θα οδηγήσει σε επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και σταδιακή αποσυμφόρηση των δεικτών και του ΕΣΥ, ο κ. Παυλάκης προειδοποίησε πως «αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο». Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Το βρετανικό στέλεχος θεωρείται ως η «σπίθα» των εξάρσεων στις ευρωπαϊκές χώρες καθώς τείνει να επικρατήσει. Στη χώρα μας για παράδειγμα υπάρχουν περιοχές, όπως η Κρήτη όπου έχει επικρατήσει, ενώ στην επικράτεια, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβάλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, υπολογίζεται πως έχει επικρατήσει σε ποσοστό 55-60%.
Στο μεταξύ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε σε συνέντευξή της σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι ανησυχεί για τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, όπως το βρετανικό, το νοτιοαφρικανικό και το βραζιλιάνικο. Δεν πρόκειται για κινδυνολογία, αλλά για μια έκκληση να γίνουν επενδύσεις στις έρευνες για τα εμβόλια, και οι επενδύσεις αυτές να γίνουν τώρα, αναφέρει ο Χαβιέρ Σαμπέντρο αρθρογράφος της El Pais.
Η πανδημία μέσα από γραφήματα
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την επιβολή ενός νέου αυστηρού lockdown, διάρκειας 4 εβδομάδων, για 16 διαμερίσματα της Γαλλίας, ανάμεσά τους το Παρίσι και η ευρύτερη περιοχή του Ιλ ντε Φρανς, εξαιτίας της διασποράς της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα. Αποτέλεσμα των νέων μέτρων ήταν και η ακύρωση της επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας, με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Ο επταήμερος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα έσπασε το «φράγμα» των 25.000 νέων μολύνσεων αυτήν την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο.
Παράλληλα, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 66 σήμερα, φτάνοντας τους 4.353, ρεκόρ από τις αρχές του έτους, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.
Στη Γερμανία από την άλλη τα κρούσματα σκαρφάλωσαν σε υψηλό σχεδόν δύο μηνών, μια μέρα προτού η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες των κρατιδίων συζητήσουν αν οι περιορισμοί πρέπει να επεκταθούν τον Απρίλιο ή ακόμη και να ενισχυθούν, αντί να μειωθούν όπως είχε προτείνει η κυβέρνηση στην αρχή του μήνα όταν η Μέρκελ είχε ανακοινώσει τη χαλάρωση του lockdown.
Τότε όμως ο αριθμός των λοιμώξεων ανά 100.000 άτομα σε διάστημα επτά ημερών ήταν 65, ενώ πλέον ανέρχεται στις 103.9 και διατηρώντας ανησυχίες για την πορεία των μολύνσεων το Πάσχα.
Τα κρούσματα στη Γερμανία άρχισαν να αυξάνονται και πάλι αφότου οι αρχές χαλάρωσαν ορισμένους περιορισμούς στα τέλη Φεβρουαρίου θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο για σταδιακή χαλάρωση. Αυτό το σχέδιο εξαρτάται από την τάση μόλυνσης.
Η Γερμανία χρησιμοποιεί το ποσοστό επίπτωσης ως μέτρο της εξάπλωσης του Covid-19. Εάν υπερβεί τις 100 για τρεις συνεχόμενες ημέρες, μια διάταξη για «έκτακτη ανάγκη» επιτρέπει στις αρχές να σφίξουν ξανά τα μέτρα. Αυτό το κατώφλι είχε ξεπεραστεί σε 9 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια την Κυριακή, αναγκάζοντας ορισμένους ηγέτες των κρατιδίων να απαιτήσουν ομοιόμορφα οριζόντια μέτρα.
«Έχουμε ένα όργανο που λειτουργεί: το φρένο έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια παντού στη Γερμανία », δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ στην εφημρίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
«Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα (χαλάρωσης) στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters. «Αντίθετα, ίσως χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω», πρόσθεσε.
Η Ιταλία έχει ήδη θέσει σε αναμονή τα σχέδια για το Πάσχα εφαρμόζοντας ένα νέο εθνικό lockdown που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Η χώρα έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο με τουλάχιστον 103.855 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Αυξητικές τάσεις στα κρούσματα καταγράφονται επίσης στην Πολωνία η οποία έχει δει αύξηση περίπου το 52%.
Η χώρα έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου καθώς υποχωρούσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά είναι αντιμέτωπη με μια σταθερή και μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που έχει πυροδοτηθεί από την παραλλαγή του στελέχους που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.
Την Παρασκευή μάλιστα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 2 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Η παραλλαγή του στελέχους που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και είναι πολύ μεταδοτική, ευθύνεται για πάνω από το 60% των κρουσμάτων και σύντομα αναμένεται να αναλογεί στο 80%, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η αναζωπύρωση της πανδημίας έρχεται καθώς τα κράτη της ΕΕ προσπαθούν να συνεχίσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν χαμηλή απόδοση σε σύγκριση με εκείνες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μετά την γκρίνια για την «δυσκίνητη» Ευρώπη και τις καθυστερήσεις στις συμφωνημένες δόσεις, και έπειτα από το τελευταίο επεισόδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca οι χώρες αφοσιώνονται στην έξυπνη διαχείριση των δόσεων που διαθέτουν.
Την Παρασκευή, ο Γενς Σπανς προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια στην Ευρώπη για να αποφευχθεί αυτό το τρίτο κύμα.
Μέχρι στιγμής μόνο περίπου το 10% των Ευρωπαίων έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, σε σύγκριση με το 23% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 39% στη Βρετανία.
naftemporiki.gr