Κοινωνία
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 13:03

ΟΗΕ: Ο εμβολιασμός των προσφύγων πρέπει να συνεχιστεί έως τουλάχιστον το 2022

Ο εμβολιασμός των προσφύγων κατά της Covid-19 κινδυνεύει να παραταθεί πέραν του 2022 λόγω της καθυστέρησης της ανάπτυξης δόσεων σε ορισμένες χώρες, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Ο εμβολιασμός των προσφύγων κατά της Covid-19 κινδυνεύει να παραταθεί πέραν του 2022 λόγω της καθυστέρησης της ανάπτυξης δόσεων σε ορισμένες χώρες, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Απέναντι στις επιπλέον δυσκολίες που υπομένουν οι πρόσφυγες λόγω της πανδημίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) είχε απευθύνει τον Δεκέμβριο έκκληση για 455 εκατομμύρια δολάρια (382 εκατομμύρια ευρώ).

"Τώρα η μάχη είναι για τα εμβόλια", δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος αντοχής και λύσεων (Resilience and Solutions) της HCR, Σάτζαντ Μάλικ, σε συνέντευξη Τύπου."Το 2021 είναι μόνο η αρχή", είπε, και υπογράμμισε πως οι εκστρατείες εμβολιασμού πρέπει οπωσδήποτε "να συνεχιστούν το 2022 και μετά επειδή τα εμβόλια φθάνουν πολύ αργά" σε ορισμένες χώρες.

Πέρυσι, ο αριθμός των προσφύγων, των εκτοπισμένων ή των αιτούντων άσυλο σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια, ένα ρεκόρ, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, σύμφωνα με την HCR. Η κατάστασή τους, συχνά επισφαλής, δεν βελτιώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Στις πόλεις, πολλοί έχασαν τις δουλειές τους και φτωχοποιήθηκαν ενώ σε αγροτικές απομακρυσμένες περιοχές, η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα παραμένει δύσκολη.

"Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εισήλθαν σε ένα σπιράλ φτώχειας. Αυτό αρχίζει να φαίνεται τώρα", δήλωσε ο Μάλικ. Τα ποσά που ζητεί η HCR θα επιτρέψουν επίσης στην υπηρεσία να παράσχει εκπαίδευση στα παιδιά.

Περίπου το 48% των παιδιών προσφύγων δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω της πανδημίας, με τα κορίτσια να επηρεάζονται περισσότερο, σύμφωνα με την HCR. "Πολλά από τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν στο σχολείο έπειτα από ένα χρόνο χωρίς σχολείο", δήλωσε ο Μάλικ.

Όταν ξεκίνησε η επιδημία, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν πει ότι φοβούνταν πως τα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των προσφύγων θα ήταν αυξημένα. Όμως τα ποσοστά που παρατηρήθηκαν είναι τελικά παρόμοια με εκείνα των χωρών στις οποίες βρίσκονται, είπε ο Μάλικ. Σύμφωνα με τη Μάριαν Σλίπερουντ, αναπληρώτρια διευθύντρια του ίδιου τμήματος, περίπου 63.000 πρόσφυγες έχουν μολυνθεί μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί ορισμένοι δεν κάνουν τεστ και κάποιες χώρες δεν ξεχωρίζουν τους μετανάστες στα στατιστικά στοιχεία που δίνουν.

Σύμφωνα με την HCR, πολλές χώρες (106) συνέδεσαν τους πρόσφυγες με την εθνική απόκρισή τους στην πανδημία. "Γνωρίζουν ότι αν αφήσουν στην άκρη ένα μέρος του πληθυσμού, ολόκληρος ο πληθυσμός θα διατρέξει κίνδυνο", είπε ο Μάλικ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP