Βοοειδή στην διατροφή των οποίων έχουν προστεθεί άλγη παράγουν λιγότερες ποσότητες μεθανίου το οποίο παίζει ρόλο στην εμφάνιση των κλιματικών αλλαγών.
Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κτηνοτροφίας συμβάλει και μάλιστα αξιοσημείωτα στις εκπομπές βλαβερών για το περιβάλλον αερίων. Τα ζώα στις κτηνοτροφικές μονάδες και ειδικά τα βοοειδή παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου.
Μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΟΗΕ αναφέρει ότι το 14% των εκπομπών βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως προέρχεται από τα ζώα της κτηνοτροφίας.
Επιστήμονες του Παγκόσμιου Κέντρου Τροφίμων, ένα ερευνητικό ίδρυμα του Πανεπιστημίου Davis στις ΗΠΑ, είχαν πραγματοποιήσει πριν από δύο έτη ένα πείραμα. Έδιναν συμπληρώματα διατροφής σε βοοειδή τα οποία περιείχαν άλγη και διαπίστωσαν ότι οι ποσότητες μεθανίου που παρήγαν τα συγκεκριμένα βοοειδή ήταν αισθητά μειωμένες.
Αποφάσισαν να συνεχίσουν την μελέτη τους σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτή την φορά. Τους τελευταίους πέντε μήνες προσέθεσαν στην διατροφή αρκετών βοοειδών άλγη και τα πρώτα αποτελέσματα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά.
Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Plos One οι ερευνητές τα βοοειδή που καταναλώνουν τα άλγη παράγουν 82% λιγότερο μεθάνιο. Υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους αποδεικνύει ξεκάθαρα την σχέση ανάμεσα στην διατροφή με άλγη και τον περιορισμό του μεθανίου στα βοοειδή.
Επόμενο βήμα είναι να διαπιστωθεί ποιο από τα πολλά άλγη που υπάρχουν στις θάλασσες είναι το καταλληλότερο για χρήση στην κτηνοτροφία. Το είδος που χρησιμοποιήσαν οι ερευνητές (Asparagopsis taxiformis) είναι σχετικά σπάνιο και είτε θα πρέπει να βρεθεί κάποιο που αφθονεί στις θάλασσες και είναι εξίσου αποτελεσματικό είτε θα πρέπει να βρεθούν τρόποι τεχνητής καλλιέργειας του συγκεκριμένου είδους.
Naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο Davis