Κοινωνία
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 12:36

Προβληματισμός στους λοιμωξιολόγους για την άρση των μέτρων και την στόχευσή τους

Παρόλο που τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν εκτοξευθεί, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σταδιακή άρση και τροποποίηση κάποιων μέτρων, αναμένοντας την αυριανή εισήγηση της επιτροπής. Οι λοιμωξιολόγοι ωστόσο εμφανίζονται ανήσυχοι και επιφυλακτικοί εν όψει μιας χαλάρωσης των μέτρων, με δεδομένη πάντα και την κόπωση των πολιτών.

Παρόλο που τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν εκτοξευθεί, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σταδιακή άρση και τροποποίηση κάποιων μέτρων, αναμένοντας την αυριανή εισήγηση της επιτροπής. Οι λοιμωξιολόγοι ωστόσο εμφανίζονται ανήσυχοι και επιφυλακτικοί εν όψει μιας χαλάρωσης των μέτρων, με δεδομένη πάντα και την κόπωση των πολιτών.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε πως είναι αναγκαίος ένας ακόμη μήνας lockdown. Σύμφωνα με τον καθηγητή, για σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση της κατάστασης «θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε».

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην στόχευση των μέτρων, λέγοντας πως «θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ». Προσέθεσε δε πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των μικρών εμπορικών μαγαζιών (καφέ, καταστήματα, εστιατόρια) με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές. 

Αν και προειδοποίησε για νέα αύξηση των κρουσμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως «σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα».

Αναφορικά με τα σχολεία ο καθηγητής είπε ότι «δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα».

Ο κ. Βασιλακόπουλος επέρριψε ευθύνες στους πολίτες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να «μετράμε τα λύματα». «Πρέπει να έχουν διοργανωθεί 100 διαδηλώσεις σε διαφορά σημεία της Αθήνας τον τελευταίο μήνα, διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου του συγγενούς… Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου είτε γνωστού. Ξέρετε στο σπίτι υπάρχει οικειότητα και είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχθείς ότι θα κολλήσεις από φίλο σου από τον αδελφό σου». 

Ο καθηγητής υποστήριξε πως «δεν έχει νόημα το 3ωρο SMS αν υπάρχει ραντεβού Αν λειτουργήσει μόνο το 3ωρο θα βρεθούμε Σάββατο το πρωί να στέλνουμε όλοι 3ωρο SMS και όλοι οι εμπορικοί δρόμοι θα γεμίσουν από νόμιμους Έλληνες που θα ψωνίζουν. Δεν αποφεύγεις πάλι το συνωστισμό».

Μιλώντας στο MEGA και αναφερόμενος στον σχεδιασμό για σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επιφυλάχθηκε για την ημερομηνία. «Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δεν σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα».

«Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί», προειδοποίησε.

naftemporiki.gr