Πολιτική
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 17:31

Κ. Μητσοτάκης: Ανακοινώσεις για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωσης της πρότασης για ένα πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα διευκολύνει σημαντικά τις διεθνείς μετακινήσεις, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του νωρίτερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως εντός των επομένων 10 ημερών θα υπάρξει μία επιπέδωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ επιβεβαίωσε πως εντός των επομένων 48 ωρών θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωσης της πρότασης για ένα πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα διευκολύνει σημαντικά τις διεθνείς μετακινήσεις, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του νωρίτερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στην ίδια συνέντευξη, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως εντός των επομένων 10 ημερών θα υπάρξει μία επιπέδωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ επιβεβαίωσε πως εντός των επομένων 48 ωρών θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η έκδοση του 30ετούς ομολόγου αποτελεί ακόμη μία απόδειξη πως η Ελλάδα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της την οικονομική κρίση.

Πιο αναλυτικά, ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα και τον τουρισμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Ήμουν ο πρώτος που ανακίνησα το ζήτημα ενός πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς αντελήφθην ότι σε κάποιο σημείο, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι θα αισθανθούν την ανάγκη να ταξιδέψουν και εμείς θα είχαμε την υποχρέωση να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τότε υπήρξαν πράγματι κάποιες αντιδράσεις, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε και υλοποιεί τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία είναι σαφές πως θα διευκολύνει πολύ τα ταξίδια, εξέλιξη σημαντική για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό» ανέφερε.

Όπως εξήγησε, «πρόκειται για ένα απλό ψηφιακό πειστήριο ότι είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις αρνητικό τεστ, είτε έχεις αναρρώσει από τη νόσο του κορωνοϊού. Με ένα τέτοιο πιστοποιητικό, θα υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψει κάποιος σε κράτη όπως η Ελλάδα χωρίς να πρέπει να παραμείνεις σε καραντίνα ή να υποβληθείς σε τεστ στα σύνορα. Θεωρώ πως αυτό το πιστοποιητικό θα καταστεί - όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί - απαραίτητο για τις διεθνείς μετακινήσεις. Επίσης, πιστεύω ότι θα συμβάλλει ώστε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας στους τουρίστες, κάτι που επισήμως η Ελλάδα θα κάνει γύρω στις 15 Μαΐου».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» που η πρότασή του υιοθετήθηκε από την Κομισιόν κι έγινε δεκτή επί της αρχής από τα όλα τα μεγάλα κράτη-μέλη της Ένωσης. Είμαστε ανοιχτοί να δρομολογήσουμε μία ανάλογη συμφωνία και με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έχουμε ήδη κάνει με το Ισραήλ, καθώς έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του και γιατί η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες. Θα επαναλάβουμε τέτοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες εκτός ΕΕ, καθώς αυτό το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο εργαλείο για τις διεθνείς μετακινήσεις» σημείωσε.

«Αναμένουμε μία πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν σε σχέση με πέρυσι. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε πως οι τουρίστες θα έλθουν στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Έχουμε ήδη θέσει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για να βεβαιωθούμε πως οι τουρίστες θα γευτούν την εμπειρία της χώρας μας χωρίς κανέναν συμβιβασμό. Βάζουμε την ασφάλεια των ταξιδιωτών ως την πρώτη μας προτεραιότητα. Το πετύχαμε πέρυσι, θα το κάνουμε και φέτος, που έχουμε περισσότερα εργαλεία» τόνισε.

«Σε 10 μέρες επιπέδωση της καμπύλης»

Σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τη στρατηγική σταδιακής άρσης των περιορισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «όο περισσότεροι εμβολιάζονται, αναμένω πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τον κορωνοϊό. Είμαστε ανάμεσα στις καλύτερες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά στον ρυθμό εμβολιασμού κι όταν επιτύχουμε το ορόσημο στα τέλη Απριλίου, να έχουμε δηλαδή εμβολιάσει - τουλάχιστον με την πρώτη δόση - όλους τους πολίτες άνω των 60 και όλους, που υποφέρουν από βαριά νοσήματα, θα αποσυμπιέσουμε σημαντικά τα νοσοκομεία μας. Τότε αναμένουμε και μία σημαντική επιστροφή στην κανονικότητα» εκτίμησε.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι μας είμαστε κουρασμένοι από την πολύμηνη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα έχουμε περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα εδώ και τέσσερις με πέντε εβδομάδες, εν αναμονή του τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο πλέον είναι σε εξέλιξη. Εάν δεν είχαμε λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αναμένω ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία "έξυπνη" στρατηγική, ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη στρατηγική αναχαίτισης του ιού. Αυτή είναι η ισορροπία που πρέπει να επιτύχουμε, δηλαδή πως αφήνουμε στους πολίτες κάποιον βαθμό ελευθερίας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική μας. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά το ΕΣΥ, έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ τον τελευταίο χρόνο» είπε.

«Απόδειξη ότι η Ελλάδα επέστρεψε η έκδοση του 30ετούς ομολόγου»

Ερωτηθείς για τη σημερινή έκδοση του 30ετούς ομολόγου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «προ δύο ετών θα ήταν αδιανόητη για την Ελλάδα η έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτύχαμε φέτος, η προσφορά ήταν υπερδεκαπλάσια από το ποσό, που ζητούσαμε, ενώ αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ με ένα ελκυστικό επιτόκιο για τέτοιο ομόλογο. Είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα επέστρεψε, υπό την έννοια ότι έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας την οικονομική κρίση. Το μέλλον της χώρας είναι πολλά υποσχόμενο, αναμένω ταχεία ανάπτυξη, όταν μετά το τέλος της πανδημίας, πολλοί επενδυτές βρίσκουν στην Ελλάδα ενδιαφέρουσες ευκαιρίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ