Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει αναστάτωση και τριγμούς στην ΕΕ, σχεδόν από την αρχή της κυκλοφορίας του και έγκρισής του, με τα πρώτα εμβόλια να χορηγούνται και να καταφθάνουν μετά από «θυελλώδεις» διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στις αρχές του 2021. Τώρα, έπειτα και από τα περιστατικά θρόμβωσης που καταγράφηκαν, 19 ευρωπαϊκά κράτη έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς τους, με τα εμβολιαστικά προγράμματα να βρίσκονται «στον αέρα».
Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει αναστάτωση και τριγμούς στην ΕΕ, σχεδόν από την αρχή της κυκλοφορίας του και έγκρισής του, με τα πρώτα εμβόλια να χορηγούνται και να καταφθάνουν μετά από «θυελλώδεις» διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στις αρχές του 2021. Τώρα, έπειτα και από τα περιστατικά θρόμβωσης που καταγράφηκαν, 19 ευρωπαϊκά κράτη έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς τους, με τα εμβολιαστικά προγράμματα να βρίσκονται «στον αέρα».
Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.
Η Επιτροπή εξέτασε τα δεδομένα και, εν αναμονή της απόφασης του ΕΜΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της «εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».
Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ παρατηρήθηκε μόλις ένα περιστατικό που δεν σχετίζεται με το εμβόλιο, μετά από έλεγχο από τον ΕΟΦ. Συνέστησε δε ψυχραιμία και νηφαλιότητα στους πολίτες.
Καθησυχάζει ο ΕΜΑ
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια της έκτασης συνέντευξης Τύπου επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.
«Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην Πέμπτη.
Τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν των κινδύνων, τόνισε η Εμερ Κουκ.
19 χώρες έχουν αναστείλει τους εμβολιασμούς
Σήμερα, άλλες δύο χώρες, η Λετονία και η Σουηδία, ανακοίνωσαν ότι σταματούν προσωρινά τους εμβολιασμούς, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του ΕΜΑ για ενδεχόμενες παρενέργειες.
Η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία προστέθηκαν στη λίστα των χωρών που έθεσαν προσωρινά και προληπτικά σε «διαθεσιμότητα» το εμβόλιο ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας, της Νορβηγίας και της Βουλγαρίας που πρώτες ανέστειλαν τα προγράμματά τους την περασμένη εβδομάδα.
Συνολικά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν αναστείλει οι εξής χώρες: Σουηδία, Λετονία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Κύπρος, Δανία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λιθουανία, Ισλανδία, Σλοβενία.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησαν σε αυτές τις κινήσεις έπειτα από αναφορές για πιθανή πρόκληση θρομβώσεων σε ορισμένους ασθενείς που είχαν λάβει το εμβόλιο, παρόλο που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επανέλαβε την βεβαιότητά του για την ασφάλεια του εμβολίου. Παρ' όλα αυτά ο ΕΜΑ θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη.
Καθησυχαστικός ως προς την ασφάλεια του εμβολίου εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε πως «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν, προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός».
Επιφυλάσσεται για κυρώσεις η Γαλλία
Διά στόματος του Κλεμάν Μπον, υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το Παρίσι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει κυρώσεις κατά της AstraZeneca, όχι όμως για το θέμα της ασφάλειας, αλλά για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.
«Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με όλα τα δυνατά μέσα, δικαστικά ως έσχατη λύση, γιατί πρέπει να τηρούνται τα συμβόλαια. Η Ευρώπη δεν είναι απλώς ευαγές ίδρυμα που στέλνει χρήματα και δεν αναμένει τίποτα σε αντάλλαγμα».
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη σήμερα, εν όψει των τελευταίων ευρημάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, της ρυθμιστικής αρχής για τα φάρμακα, η οποία σχεδιάζει να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Διακυβεύεται το μέλλον της βασικής δομής του προγραμματισμού των εμβολιασμών στην Ευρώπη, όπου το εμβόλιο των Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca αναμένεται να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο όλων των δόσεων το δεύτερο τρίμηνο.
naftemporiki.gr