Σε νέα απευθείας ανάθεση 250.000 ευρώ προχωρά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με ανακοίνωση του παρατηρητηρίου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σε νέα απευθείας ανάθεση 250.000 ευρώ προχωρά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με ανακοίνωση του παρατηρητηρίου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του παρατηρητηρίου, σε νέα απευθείας ανάθεση, ύψους 250.480 ευρώ, προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την δημοσιότητα του κυβερνητικού προγράμματος παροχής tablets στους μαθητές. H απευθείας ανάθεση, υποστηρίζει το παρατηρητήριο, δεν αφορά καθαυτό το πρόγραμμα επιδότησης μαθητών για αγορά εξοπλισμού (voucher των 200 ευρώ), αλλά την επικοινωνιακή διαχείρισή του από πλευράς του υπουργείου Παιδείας.
Η νέα απευθείας ανάθεση, τονίζει το παρατηρητήριο, γίνεται στην εταιρία INTRAWAY στο πλαίσιο της Δράσης «Ψηφιακή Μέριμνα» και περιλαμβάνει:
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, υπογραμμίζει το παρατηρητήριο, πως η απευθείας ανάθεση δε γίνεται από το υπουργείο Παιδείας αλλά από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» (ΚτΠ ΑΕ), την ανώνυμη εταιρία του Δημοσίου που λειτουργεί ως επιτελικό όργανο υποστήριξης υλοποίησης έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών.
Το παρατηρητήριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή γίνεται στον απόηχο των συνεχών απευθείας αναθέσεων που έχει υπογράψει η Νίκη Κεραμέως σε ιδιωτικές εταιρίες ώστε να μη συνδεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με μια ακόμη απευθείας ανάθεση αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει το παρατηρητήριο, η απόφαση της ΚτΠ ΑΕ αναφέρει ρητά πως:
Το έργο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων. Οι δαπάνες του έργου βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2020, ΣΑΕ 047 με κωδικό ενάριθμου 2020ΣΕ04700058 (ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Ν. 4763 – ΦΕΚ Α 254/21-12-2020).
Υπενθυμίζει επίσης, πως παρά τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας και του πρωθυπουργού τον περασμένο Δεκέμβριο, το πρόγραμμα παροχής ηλεκτρονικού εξοπλισμού έχει λάβει μια σειρά από αναβολές. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ, συμπληρώνει το παρατηρητήριο, υπογράφηκε στις 12 Μαρτίου με χαρακτηριστική καθυστέρηση, δεδομένου ότι η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται κανονικά, ενώ παραμένει ασαφές, όπως υποστηρίζει,πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και πότε θα παραλάβουν οι μαθητές τον εξοπλισμό, με τη διανομή να προγραμματίζεται για μετά το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.
Δικαιούχοι, τονίζει το παρατηρητήριο, του προγράμματος είναι 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Πρόκειται για οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ.