Σε συνθήκες μυστικότητας αλλά και νέων τουρκικών προκλήσεων πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα ο νέος γύρος ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών, ενώ αύριο Ελλάδα και Τουρκία προχωρούν και σε πολιτικές διαβουλεύσεις. Διπλωματική νότα προς Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε. επέδωσε η Τουρκία αξιώνοντας να ζητηθεί η άδειά της για το υποθαλάσσιο καλώδιο EuroAsia Interconnector.
Από την έντυπη έκδοση
Σε συνθήκες μυστικότητας αλλά και νέων τουρκικών προκλήσεων πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα ο νέος γύρος ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών, ενώ αύριο Ελλάδα και Τουρκία προχωρούν και σε πολιτικές διαβουλεύσεις. Διπλωματική νότα προς Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε. επέδωσε η Τουρκία αξιώνοντας να ζητηθεί η άδειά της για το υποθαλάσσιο καλώδιο EuroAsia Interconnector.
Ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα φιλοξενηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά σε σημείο που δεν έχει ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας. Η Αθήνα κρατά «μικρό καλάθι» σχετικά με τις πιθανότητες προόδου των συνομιλιών εξαιτίας των προκλητικών τουρκικών ενεργειών που ακολούθησαν τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, με την έξοδο του υδρογραφικού ερευνητικού «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, αλλά και με το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων.
Εξάλλου, το γεγονός ότι η Τουρκία καθυστερούσε επί εβδομάδες να δώσει το πράσινο φως για την επανάληψη των συνομιλιών αποτελεί παράγοντα που αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της. Το αίσθημα αυτό ενισχύθηκε τις τελευταίες ώρες από την πληροφορία ότι ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δεν θα βρίσκεται τελικά σήμερα στην Αθήνα και θα αντικατασταθεί από άλλον διπλωμάτη με ειδίκευση στο Κυπριακό. Σημειώνεται ότι της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές θα ηγηθεί και πάλι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Επίσης αύριο θα πραγματοποιηθούν και πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και του κ. Ονάλ.
Επιφυλάξεις
Την επιφυλακτικότητα της Αθήνας εκδήλωσε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, επισημαίνοντας ότι «από πέρυσι ήταν σαφές ότι η Τουρκία δεν ήταν ενθουσιασμένη με τις διερευνητικές». Ο κ. Συρίγος προεξόφλησε επίσης ότι δεν θα προκύψει πολιτική απόφαση από τις διερευνητικές επαφές. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής Δημήτρης Βίτσας χαρακτήρισε θετικό ότι «έχει ανοίξει ο δρόμος των διερευνητικών επαφών», αλλά κατήγγειλε ότι ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει «τι έγινε στην Κωνσταντινούπολη στον πρώτο κύκλο των διερευνητικών επαφών». Επίσης ζήτησε να διαμορφωθεί «εθνική γραμμή» κατόπιν σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να καθοριστούν οι τρόποι που θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Τουρκικές αξιώσεις
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu η Άγκυρα επέδωσε χθες διπλωματική νότα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ε.Ε., με την οποία αξιώνει να ζητείται η άδειά της πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε εργασίας στην υφαλοκρηπίδα της. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε συγκεκριμένα τη διαμαρτυρία του για το μνημόνιο που υπεγράφη στις 8 Μαρτίου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφορικής ισχύος 2.000 MW και μήκους 1.200 χιλιομέτρων που αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (EuroAsia Interconnector). Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η διαδρομή που θα ακολουθήσει το καλώδιο διαπερνά τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Εν τω μεταξύ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε ότι η Συμμαχία ήταν εκείνη που «έστρωσε τον δρόμο» για την επανάληψη των διερευνητικών επαφών μετά το πάγωμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων το 2016.
«Δημιουργήσαμε αυτό που ονομάζεται μηχανισμός αποτροπής μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Βλέπουμε τώρα ότι βοηθήσαμε να στρωθεί ο δρόμος για τις διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είπε. Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες του» για τη δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές σε κάποια ζητήματα από την Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική απόφαση να αγοράσει το ρωσικό αμυντικό σύστημα S400, ή σε σχέση με τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Υπογράμμισε, πάντως, ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να κάνει ό,τι μπορεί για τη μείωση των εντάσεων.
Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι στις 12:00 στην Αθήνα. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις γύρω στις 13:15. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν η διμερής και η περιφερειακή συνεργασία, καθώς και οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.