Κόσμος
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2007 10:23

Ρουμανία: Προβληματίζουν οι απόπειρες αυτοκτονίας ανηλίκων

Προβληματίζει τη ρουμανική κοινωνία ο μεγάλος αριθμός παιδιών -από 600 μέχρι 800-που εισάγονται ετησίως στο νοσοκομείο «Grigore Alexandrescu» του Βουκουρεστίου (Ρουμανία) μετά από κάποια απόπειρα αυτοκτονίας για διαφορετικούς εκάστοτε λόγους, όπως οικογενειακά προβλήματα, φτώχεια, χαμηλές σχολικές επιδόσεις ή συναισθηματική απογοήτευση.

Τα νούμερα από το νοσοκομείο είναι ανησυχητικά σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στο «σύστημα». Η ψυχολόγος, κ. Κριστίνα Λεβίτσι, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι περισσότερες περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας οφείλονται στις πιέσεις που δέχεται το παιδί από το σχολείο και τους γονείς και προτείνει το υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει το σχολικό πρόγραμμα, επειδή, όπως λέει, είναι πολύ απαιτητικό για τους μαθητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφονται ολοένα και περισσότερες απόπειρες παιδιών, που αισθάνονται ότι δεν έχουν όση φροντίδα χρειάζονται από τους γονείς τους, ενώ τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται κυρίως σε οικογένειες που οι γονείς εργάζονται στο εξωτερικό και τα παιδιά συχνά αναγκάζονται να ζουν υπό την κηδεμονία άλλων συγγενών. Η κ. Λεβίτσι εξέφρασε την ανησυχία της για τις αυξανόμενες απόπειρες αυτοκτονίας από παιδιά που νιώθουν κατάθλιψη επειδή μένουν με τους παππούδες τους, λόγω του ότι οι γονείς τους εργάζονται στο εξωτερικό.

Η κ. Γκαμπριέλα Τονκ, αξιωματούχος στην Εθνική Αρχή Προστασίας των Παιδιών και Υιοθεσίας (ANPCA), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα περισσότερα παιδιά που διαπράττουν απόπειρα αυτοκτονίας υποφέρουν από διαταραχές προσωπικότητας και γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας να αντιμετωπιστούν και να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα αυτά. Η κ. Τονκ ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην επαρχία, όπου το μορφωτικό επίπεδο είναι χαμηλότερο. Μία λύση που προωθεί η κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη των παιδαγωγικών κέντρων, όπου τα παιδιά που νιώθουν κατάθλιψη και άγχος μπορούν να αναζητήσουν τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων. Η ίδια αναφέρει ότι με τη βοήθεια της οικογένειας και των δασκάλων πρέπει να αναγνωρίζονται τα σημάδια της κατάθλιψης ώστε να παρέχεται έγκαιρα η βοήθεια στα παιδιά και να μη φθάνουν στο σημείο να επιλέξουν την αυτοκτονία.

Στο νοσοκομείο «Grigore Alexandrescu» του Βουκουρεστίου εγκαινιάστηκε πρόσφατα ένα κέντρο ψυχοσωματικής υγείας για την παροχή βοήθειας σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ώστε να αποφευχθούν τυχόν απόπειρες αυτοκτονίας. Η επικεφαλής του κέντρου, κ. Ελένα Μπρανάρου, εξηγεί ότι η έλλειψη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια ωθεί συνήθως τα παιδιά σε ενέργειες απελπισίας. "Χωρίς αγάπη τα παιδιά γίνονται σκληρά", λέει χαρακτηριστικά. Η ίδια προσθέτει ότι η συνήθης δικαιολογία των γονιών ότι δεν έχουν χρόνο μπορεί να αποβεί μοιραία και να στοιχίσει ακόμη και την ίδια τη ζωή των παιδιών τους.

Μια πρόσφατη τραγική ιστορία τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ και των ειδικών στο ζήτημα των αυτοκτονιών. Ένα 11χρονο κορίτσι από την περιοχή Ζιλιστεάντσα αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι γονείς του το επέπληξαν επειδή ο βαθμός του σχολικού ελέγχου ήταν 9 και όχι 10. Το κορίτσι δηλητηριάστηκε και οι αρχές αναφέρουν ότι αυτοκτόνησε μετά τον καυγά που είχε με τους γονείς του. Η κ. Λεβίτσι επισημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να δείχνουν ενδιαφέρον για τα μαθήματα που τους αρέσουν και να μην τα πιέζουν υπερβολικά.