Πολιτική
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2007 12:54

Χώρα - κλειδί για τα Βαλκάνια η Ελλάδα, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Σερβίας

Την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στην ευρωατλαντική προοπτική της Σερβίας εξέφρασε σήμερα ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Γέρεμιτς χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα - κλειδί στα Βαλκάνια, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η φωνή της οποίας θα πρέπει να είναι η πιο δυνατή, όταν συζητούνται τα θέματα των Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά το Κόσοβο, ο κ. Γέρεμιτς επανέλαβε τη θέση του Βελιγραδίου ότι «η ανεξαρτητοποίηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και τόνισε ότι η σερβική πλευρά είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τον διάλογο και να συμβιβαστεί, καθώς «μόνο με τον διάλογο μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και μόνο με τον συμβιβασμό μπορεί να εξασφαλισθεί η σταθερότητα της περιοχής».

Ο σέρβος αξιωματούχος τόνισε ωστόσο ότι οποιαδήποτε μονομερής λύση θα είχε αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οποιοσδήποτε συμβιβασμός είναι προτιμότερος από μια επιβεβλημένη λύση». Ξεκαθάρισε πάντως για μία ακόμη φορά ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να μην κάνει παραχωρήσεις στα θέματα εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας.

Εκκληση Μπακογιάννη για σύνεση και υπευθυνότητα

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον Σέρβο ομόλογό της εξέφρασε τη σταθερή επιθυμία της Ελλάδας «να επιτευχθεί η απαραίτητη διεθνής συναίνεση ώστε να εκδοθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα νομιμοποιεί πλήρως την διευθέτηση του Κοσοβαρικού, μία διευθέτηση που πρέπει να γίνει χωρίς νικητές και ηττημένους, αλλά που θα λαμβάνει υπ' όψιν της τα συμφέροντα και τις ανησυχίες όλων των πλευρών, παράγοντας έτσι περιφερειακή ασφάλεια».

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι «στη φάση αυτή είναι απολύτως απαραίτητο να επιδειχθεί σύνεση και υπευθυνότητα από όλους και να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα απειλούσαν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Επανέλαβε παράλληλα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη «στην ιδέα ενός πολυπολιτισμικού Κοσόβου, χωρίς περιχαρακώσεις και διαιρέσεις, όπου θα προστατεύονται αποτελεσματικά τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα", ενώ ευχήθηκε "να δούμε αυτή την ιδέα να πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου, η υπουργός επισήμανε ότι, εάν οι δύο πλευρές επιθυμούν να συνομιλήσουν, θα πρέπει να τους δοθεί αυτή η ευκαιρία.

Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις η κυρία Μπακογιάννη έκανε λόγο για «υψηλότατο επίπεδο» και τόνισε την στήριξη που παρέχει η χώρα μας στην πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Με την ευκαιρία εξέφρασε και την ικανοποίησή της για την επανέναρξη την περασμένη εβδομάδα των συνομιλιών με την ΕΕ για την σύναψη συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Ευχήθηκε δε η Σερβία να αποκτήσει σύντομα και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Στη συνέχεια, ο κ. Γέρεμιτς έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ